Ovisnost

Postovani imam pitanje vezano za preporuku lijecenja pacijenta tacnije tip lijecenja.
Naime radi se o sledecem problemu.
Moja trudna supruga , nasa curica ja i brat njen zivimo u istom stanu.
Njen brat ima Adhd , manijalkanu depresiju, psihoze , a ko dijete tikove.
Prije godinu i pol je imao ogroman napad anksioznosti (umedjuvremenu probao psihoaktivne supstance)i zavrsio je u umobolnici u kojoj je bio tri mjeseca. Trazili su mu terapiju i izgledao je kao zombi dugo vremena zbog enormne kolicne lijekova koje je dobivao. S vremenom se stanje popravilo , poceo je raditi i polako se vracalo u normalu. Fetis su mu video igre preko mobilnog.Kako je asocijalan to mu ne ide u prilog. Dosta puta je imao prividjenja ali sam za to krivio sto je igrao po noci i nije spavao, inace spava po deset sati. Poceo je konzumirati kanabis u uvjerenju da mu cini dobro. Isao je na razgovore sa terapeutom i uzimao terapiju. Zatim je poceo sve polako odbacivati jer ti rijetki razgovori sa psihijatrom mu nisu pomogli i sad niti pije terapiji niti ide kod terapeuta. Shvatam da se zasitio svega jer mu se niko nije posvetio na nacin koji je on htio. Kaze da mu je mozak ostecen i da mu nema pomoci. Samostalan je , nije agresivan, radi. Doduse dosta kasni na posoa , nema fokusa i paznja nula . Osim video igre koje igra po cijelu noc , liježe u sedam i spava do tri i ide na posao. Sve cesce su mu napadi jutarnjeg nekih prividjenja i sad sve cesce osjecaj da ce umrijeti. Ja u svemu tom razumijem suprugu ali ja na njega posmatram kao prijetnju jer ona jos kao trudnica se izlaze enormnim stresu . Strah da se on ubije ili da poludi je njen najveci strah. Samim tim cest problem u nasim razgovorima koji je vodio u svadju je bio taj sto sam ja potencirao da je vrijeme da se odselimo od njega jer se stanje nece nikad prpmijeniti i ne zelim da djecu dovodim u vezi sa svom ovom situacijom. Prepreke su bezbrojne od kojih je jedna koju svakako razumijem moju suprugu.Strah joj ke da ga ostavi taj da ako se nesretnik ubije ili desi se nesto kao slom opet ona ce kriviti sebe jer mu nije dovoljno pomogla.
Ona sam je pedagog i porodicni savjetnik ali to sad sve pada u vodu. Nasli smo jednu kliniku koja ke ujedno i komuna za borbu protiv ovisnosti koji imaju drukcijo pristup radu i nada da nagovorimo njenog brata da ide na to jer ne znamo kome da se obratimo vise jer on sam ne zeli pomoc. Tehnicki zivot mu nije los.Kad dobije napad dodje do nas gleda i smiri se i ode. Jede,spava i i 16 sati video igri.
Udarili smo u zid i tragamo za potencijalnim rjesenjima koje bi mogle da pomognu ovom nesretnom čovjeku.
Hvala Vam unaprijed za bilo kakvu sugestiju ili tip klinike koji bi nam pomogao.

29.1.2021

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovani,
ja bih ipak ponovo preporučila psihijatrijski pregled kako bi se procijenilo da li mu je trenutno potrebno i liječenje medikamentima – možda se trebaju uvesti drugi, novi ljekovi.
Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika