Trigeminalna neuralgija

Trigeminalna neuralgija jedan je od najčešćih uzroka boli u području lica i ubraja se u među najjače i najneugodnije boli koje se mogu osjetiti. To je poremećaj karakteriziran jednostranom, izrazito oštrom, iznenadnom boli u području donje…

Trigeminalna neuralgija jedan je od najčešćih uzroka boli u području lica i ubraja se u među najjače i najneugodnije boli koje se mogu osjetiti. To je poremećaj karakteriziran jednostranom, izrazito oštrom, iznenadnom boli u području donje 2/3 lica trajanja nekoliko sekundi do minute. Bolesnici opisuju bol kao da ih je „udarila struja“. Karakteristično za neuralgiju trigeminusa je da se bol pogoršava prilikom otvaranja ustiju bilo kod govora, zijevanja, jedenja, pranja zubi tako da ti bolesnici izbjegavaju svaki pokret.  Epizode takve jake boli mogu trajati tjednima, mjesecima nakon čega slijedi period bez boli. Prema trećoj Međunarodnoj klasifikaciji glavobolja, dijeli se na klasičnu trigeminalnu neuralgiju koja uključuje idiopatsku (nepoznatnog uzroka)  i onu uzrokovanu pritiskom neke krvne žile i bolnu trigeminalnu neuropatiju uzrokovanu nekim drugim uzrokom kao što je postherpetička trigeminalna neuralgija (nakon preboljele infekcije herpes zostera), postraumatska, neuralgija uzrokovana demijelinizacijom (kod multiple skleroze) ili zbog tumorskog procesa.

Godišnja incidencija je 4-13 na 100 000 osoba. Trigeminalna neuralgija jedna je od najčešćih neuralgija u starijoj životnoj dobi. Incidencija se povećava s dobi te se idiopatska trigeminalna neuralgija najčešće javlja iznad 50. godine života. Omjer muškaraca prema ženama je 1:1,7, te je opisano nekoliko slučajeva pojavljivanja tigeminalne neuralgije u krvnih srodnika, iako se češće javlja sporadično. Jedan od uzroka nastanka boli je pritisak živca arterijom ili venom što zajedno s idiopatskom trigeminalnom neuralgijom spada u klasičnu trigeminalnu neuralgiju. Sekundarni uzroci trigeminalne neuralgije, što je puno rjeđe,  svakako su tumori u području pontocerebelarnog kuta i demijelinizacijske lezije. U postavljanju dijagnoze neophodno je učiniti neuroradiološku obradu (MR mozga) kako bi se isključio tumorski proces ili demijelinizacijske lezije i MR angiografiju radi isključenja pritiska krvne žile na živac. Vrlo često trigeminalna neuralgija dugo ostane neprepoznata i misli se da je bol uzrokovana problemima sa zubima zbog čega često dolazi do nepotrebnog vađenja zubi.

Postoje različite metode liječenja trigeminalne neuralgije. Kod klasične trigeminalne neuralgije započinje se medikamentozno liječenje koje u većini bolesnika daje dobre rezultate. Lijekovi izbora u liječenju trigeminalne neuralgije su antiepileptici te su najdjelotvorniji karbamazepin i  okskarbazepin. Prilikom primjene tih lijekova neophodno je povremeno praćenje jetrenih enzima i razine natrija u krvi.  Kod refraktorne boli (bol koja ne reagira na lijekove) u obzir dolaze različite kirurške tehnike tipa mikrovaskularne dekompresije, različite vrste rizotomije, gama-knife radiokirurgija i dr. Moguća neugodna posljedica operativnog liječenja je utrnulost dijela lica s prisutnom jakom boli u tom području (anestezija doloroza).

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika