Radi li se tu o anksioznom poremećaju i treba li to tretirati lijekovima?

Pozdrav, imam 23 godine. Žensko sam, udata sam, imam urednu porodicnu anamnezu, osim djeda koji je bolovao od demencije i Alzhajmer. Imam fin i skladan brak te zivot i nemam se na sta pozaliti da mi izaziva napetost.
Moj problem je sto u proteklih mjesec dana sam imala promjene na poslu, selidbu, kupovinu kuce, te neke blaze zdravstvene probleme itd. Primijetila sam da mi to u podsvijesti stvara stres ali nije mi uticalo na normalne aktivnosti..medjutim moj problem je kada imam visak slobodnog vremena (u ovom slucaju sam na nekom prinudnom placenom odmoru) i ako sam odmorna fizicki i psihicki (jer trenutno sve obaveze se desavaju mimo mene) upadam u neki vid razmisljanja o potpuno nebitnim stvarima, preispitivanju zdravlja itd sto na kraju dovede do rekla bih “napada panike” koji se ogleda u grcenju tijela uznemirenosti, mucnine, kao da cu izgubiti razum, da se ne mogu nositi sa neprirodnim osjecajem koji mi prolazi tijelom. To sam kao mala jos imala pred polazak u skolu, na neki bitni test, odlazak doktoru itd. To se smirilo i mozda je proslo 10ak godina da nisam nista slicno osjetila. Desavale su se obaveze i promjene zivotne ali nisam imala tog slobodnog vremena da o tome razmisljam.
Pitam se radi li se tu o anksioznom poremecaju i treba li to tretirati lijekovima?
Jos bih dodala da samu sebe lahko smirim, objasnim u glavi kako stvari stoje i trudim se sto vise ne misliti na to, te mi dosta pomaze ako obavljam neke poslove i ako sam u drustvu te ako mi je dan ispunjen. Problem je kad izadjem iz rutine kao sad zbog posla a prethodni stres se nakupio te slobodno vrijeme mi daje mogucnost da previse o tome mislim. Inace sam neko ko svaki problem i sitnicu sto puta preturi po glavi i dajem svemu na znacaju pa mozda i ovom “problemu”.
Jedino se plasim i to mi ne da da krenem dalje, sto je neprijatan osjecaj tog napada koji bude i strah me da se ne ponovi i to mi stvara nervozu u zelucu koje se teze rjesavam osim ponavljam ako sam necim zaokupirana. To kada se i prije javljalo potraje nekoliko dana otprilike 10ak do 15 i vec druge obaveze polahko izbrisu to iz glave. Strucnu pomoc nisam trazila nadajuci se da ce postepeno proci kao i do sad.
Je li po vama ovo velik problem, sta savjetujete? Hvala.

12.6.2023

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovana,

za sada bih preporučila psihoterapijsko liječenje kako biste pronašli bolji način nošenja sa svojim mislima i stresom. Ako bi se stanje pogoršavalo, onda će možda biti potreban i psihijatrijski pregled.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika