Smijem li na svoju ruku uzimati lijek, kojeg sam prije uzimao, kojem nije još uvijek istekao rok trajanja?

Pozdrav.

Poštovani, prije godinu dana sam prestao sa uzimanjem Citalea tableta (escitolopram). Pio sam ih 8 mjeseci i puno bolje sam se osjećao, uz to sam uzimao i sulpririd 50 mg dnevno jer sve se odražavalo na želudac.

U zadnjih par mjeseci sam se ponovo zbog problema u porodici i zbog sveopšteg korona ludila počeo osjećat umorno, pospano, bezvoljno, panično…

Moje pitanje glasi

Pošto mi je ostalo citalea antidepresiva koje nisam popio a koji su valjanog roka trajanja a pokušavao sam u pošljednje vrijeme sa kantarionom, da li smijem početi ponovo uzimati prema uputama koje mi je tada dao moj doktor a kojeg više nažalost nema?

19.12.2022

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovani,

uvijek podučavam da odnos prema uzimanju farmakoterapije treba biti ozbiljan, odgovoran i otvoren. To znači da su lijekovi svakako često nužni i važni, no ne treba ih uzimati na svoju ruku, a niti je dovoljna ovakva konzultacija bez kliničkog pregleda. Dakle, ako Vašeg psihijatra više nema, svakako se naručite kod drugog psihijatra, obavite pregled i dobit ćete najbolje preporuke za svoje smetnje.

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika