Sumnjam na opsesivno – kompulzivni poremećaj, molim vas pomoć!

 

Prije koji tjedan sam vam se obratila radi sestre za koju sumnjamo da ima OKP. Ona nema one neke druge simptome moljenja, brojanja, nasilnih misli nego samo čišćenje 12 sati na dan i to traje 6 mjeseci. Ovaj tjedan će se javiti doktoru opće prakse da joj da uputnicu za psihijatra. Zanima me sljedeće – da li se radi teškog OKP-a može završiti na bolničkom liječenju? Dakle da li se zbog teškog OKP-a može ležati u psihijatrijskoj bolnici ili se samo posjećuje psihijatar radi terapije na dogovoren dan i sat?
Ako se ostane ležani na psijihatriji da li bolesna osoba može zatražiti da to ne sazna njena obitelj? Mi bi željele zatajiti od roditelja jer su oni i glavni uzrok tomu svemu jer su je izložili stresu pa je oboljela,a i izrugivali bi joj se i taj pritisak bi bio neizdrživ i još bi joj se pogoršavalo. Ionako nas cijeli život izlažu stresu. Dakle ako bi netko od obitelji trebao ići razgovarati s psihijatrom ako bi sestra ostala ležati u bolnici to mogla biti SAMO JA bez da rodtielji saznaju? Ja sam punoljetna osoba.

21.2.2022

Odgovara

Uredništvo

Poštovana,

više je čimbenika temeljem kojih se postavlja indikacija za bolničko liječenje, tako da bez pregleda nije moguće reći može li se sestra liječiti vanbolničkim putem. Ako je sestra punoljetna osoba i nema skrbnika, ona odlučuje tko će imati informacije o njezinom liječenju.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika