Hiperplazija prostate – molim mišljenje za postojanje ili nepostojanje malignih stanica.

Poštovani,

Dijagnosticirana mi je prije 3 godine hiperplazija prostate, no nisam do kraja 2022. godine imao ozbiljnih problema s mokrenjem. Ipak, situacija te mi je u svibnju zbog retencije urina i ugrađen mi je stalni kateter kojeg redovito mijenjam u nadležnoj specijalističkoj urološkoj ambulanti. Rađen mi je niz pretraga, kao citoskopija, uretrografija te citološki urin. Pokušano mi je dvaput bez uspjeha trajno izvaditi kateter jer nisam uredno mokrio, odnosno retencija je ostala.
Što se tiče davanja uzoraka za citološki urin napominjem da sam u vrijeme davanja uzoraka bio pod antibiotskom terapijom. jer mi je nađena bakterijska upala od katetera.

Prvi nalaz kaže – “u razmazu sedimenta nalaze se malobrojne stanice pločastog i prijelaznog epitela, izrazito brojni granulociti i malobrojni eritrociti.

Mišljenje – upala”

Drugi nalaz kaže: “u razmazu sedimenta urina nalazi se pokoja stanica pločastog i prijelaznog epitela, malobrojni granulociti i degenerativno promijenjene stanice.”

Treći nalaz kaže: u razmazu sedimenta urina nalazi se tek pokoja stanica pločastog i prijelaznog epitela, nešto eritrocita, bakterije.

Mišljenje Upala.”

Slijedom gornjih navoda, molim Vas Vaše mišljenje vezano uz postojanje ili nepostojanje malignih stanica.

S poštovanjem

26.10.2023

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Citološkim pregledom nisu nađene maligne stanice niti je postavljena sumnja na njih.

Vjerojatno treba razmotriti kirurško liječenje hiperplazije prostate ne bi Vam se omogućilo normalno, spontano mokrenje.

 

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika