Flebisiti i tromboflebisiti

Vrlo često  u bolesnika koji imaju proširene vene na nogama nastaju upalne promjene koje su razlog dolaska liječniku.

Vrlo često u bolesnika koji imaju proširene vene na nogama nastaju upalne promjene koje su razlog dolaska liječniku. Ako uz  te upalne promjene na venama nastaju i trombi, simptomi bolesti mogu biti i izraženiji pa je potrebno i dulje liječenje. U mnogih osoba srednje i starije životne dobi mogu se na nogama vidjeti proširene vene na nogama. Osim životne dobi za njihov nastanak pogoduju spol,  naslijeđe ( u 15 – 40% ), trudnoća, uporaba oralnih kontraceptiva, radne navike, dugo stajanje i sjedenje i prekomjerna tjelesna težina.

 Kliničkim se pregledom obično razlikuje 7 stadija bolesti:

Stadij 0 – ne vidi se niti pipa znakova proširenih vena.
Stadij 1 – vide se teleangiektazije, venule, retikularne vene ili crvenilo/oteknuće oko gležnja .
Stadij 2 – vide se varikozne vene
Stadij 3 – vidi se edem, ali bez promjena na koži.
Stadij 4 – vide se promjene na koži koje su uzrokovane bolešću vena (pigmentacija,venski ekcem, lipodermatoskleroza, tj. otvrdnuće i zatamnjenje kože).
Stadij 5 – vide se promjene na koži, uz ulkus, koji je zarastao.
Stadij 6 – vide se promjene na koži uz postojanje otvorenog ulkusa.

Tijekom života  „popuštanje“ vena može napredovati – mogu se pojaviti mnogobrojne komplikacije, a jedna od njih je nastajanje flebitisa i tromboflebitisa.
Flebitis je stanje koje označava upalu površinskih vena, a tromboflebitis je lokalna upala venske stijenke i okolnog vezivnog tkiva sa stvaranjem tromba (ugruška) u šupljini površinske vene, koji dovodi do njenog potpunog ili djelomičnog začepljenja.
Klinički se nađe uzdužni eritem (crvenilo) i otvrdnuće koje prati zahvaćenu površinsku venu zahvaćenu uz izrazitu bolnost. Bolesnici se najčešće žale na osjećaj izrazite boli, zatezanja, žarenja na upaljenom mjestu.

TERAPIJA FLEBITISA I TROMBOFLEBITISA
 
Potkoljenični flebitis i tromboflebitis liječi se lokalno stavljanjem obloga od hladne prokuhane vode koji se drži do 15 min. Nakon toga se na bolno mjesto namaže i lagano umasira heparinski gel- koji se može namazati nekoliko puta dnevno. Heparinski gel smanjuje otok, bol i upalnu reakciju, bolesnici ga dobro podnose i efikasno pomaže u smanjenju upale.
Vrlo je važno ujutro prije ustajanja iz kreveta namotati elastični zavoj na nogu ili obući kompresivnu čarapu. Osim navedene lokalne terapije koja je vrlo važa i daje izvrsne rezultate, potrebno je preporučiti peroralnu terapiju koja uključuje antiflogistike – lijekove koji smanjuju upalni proces. Antibiotik se uzima  samo kod sekundarne infekcije, što je zaista vrlo rijetko.
Preporučuje se hodati što više kako bi se spriječilo širenje trombotskog procesa u dubinski venski sustav. Nakon povlačenja promjena, na mjestu upale mogu kroz nekoliko mjeseci biti vidljive smeđa žarišta (hiperpigmentacije) i mjestimična otvrdnuća na zahvaćenoj veni.
Kada prođu znaci upale važno je nastaviti mazati  heparinski gel na proširenu venu kako bi se spriječilo nastajanje ponovnog tromboflebitisa i smanjio osjećaj težine i bolova u nogama.
 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika