Glicerin u službi ljepote kože

Glicerin je vrlo čest sastojak kozmetičkih poizvoda i neizostavni sastojak u njezi kože-glicerin se vrlo čest naziva i glicerol.Slatkasta (grč.glykys-sladak) bezbojna tekućina bez mirisa , trostruki alkohol i dobro otapalo pa se mnogobrojne aktivne tvari u njemu bolje otapaju nego u drugim otapalima,poput vode ili masnoća.

Može biti mineralnog porijekla ako se sintetizira iz naftnih derivata i kao takav se ne primjenjuje u kozmetici jer može biti štetan za kožu. Danas se najviše upotrebljava prirodni glicerin  koji se dobiva saponifikacijom biljnih ulja kao što je palmino , kokosovo ili sojino.Glicerol koji je dobiven iz životinjskih masnoća također se  ne primjenjuje se u kozmetici. Glicerin je treći najčešći sastojak kozmetičkih proizvoda nakon parfema i vode. Journal of Dermatology 2016.god. je objavio da je glicerin najbolji mogući humektant za kožu tj.privlači vodu i tom smislu  je boljiovlaživač nego hijaluronska kiselina. Pojedine stuje navode na ima i protuupalna svojstva i da smiruje crvenilo kože.

Biljni glicerol  snažno  hidratiza kožu i primjenjuje su u njezi kože, ali i u liječenju atopijskog dermatitisa, psorijaze i svih drugih suhih dermatoza.Čisti glicerin može povlačiti vodu iz duljih slojeva kože pa se stoga primjenjuje u kombinaciji i s drugim sastojcima. Proizvodi za njegu kože koji sadrže glicerin mogu se za njegu kože primjenjivati svakodnevno jer podižu nivo vlage u koži. Pojedini jako suhi dijelovi kože kao što su laktovi i pete izrazito su manje suhu ako se njeguju s kremama koje sadrže glicerol.

Glicerin kao sastojak može biti u proizvodima za čišćenje kože pa je svima  poznat glicerinski sapun. Gotovo da ne postoji alergijska reakcija kože na glicerin pa ga podnose izvrsno svi tipovi kože od masne, suhe, mješovite i u svim životnim dobima. Tijekom menopauze kada koža postaje sve više suha glicerin je izvsan kao sastojak proizvoda za njegu kože. Ovakovi pripravci se moraju nanositi svakodnevno kako bi bilo rezultata. Za  njegu kože tijela na tržištu su mnogobrojni proizvodi  u obliku losiona koji sadrže  glicerin. Od proizvoda koji možemo sami napraviti je losion za tijelo koji sadžri tri žice vode, pola žličice glicerina, pola žličice maslinova ulja, nekoliko kapi eteričnog ulja ruže- to se sve može staviti u bočicu koja ima nastavak za sprej i nanositi nakon tuširanja.Glicerin će i u budućnosti biti neizostavni diomnogobrojnih kozmetičkih i dermokozmetičkih proizvoda

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika