Grickanje noktiju ili onihofagija

Nokti na rukama ne izgledaju kod svih uvijek zdravo i savršeno te su to i razlozi odlaska k dermatologu na pregled. Nokti promijenjenog izgleda mogu biti vidljivi već u djetinjstvu i to se može protezati tijekom cijelog života ako je u podlozi problema grickanje noktiju na rukama jer to uzrokuje oštećenje noktiju i njihov promijenjeni izgled.

Grickanje noktiju naziva se onihofagija i vrlo je česta pojava u djece i odraslih. Pojedine osobe cijeli život grizu nokte jer na taj način umanjuju napetost dok poneke imaju tu pojavu samo u djetinjstvu te je se kasnije odviknu. Osim grickanja loša je navika i trganje noktiju što također oštećuje nokte i otvoren je put za infekcije noktiju.

Uzroci grickanja noktiju mogu biti raznoliki, pa se u pozadini te loše navike može kriti strah, tjeskoba i stres. Razgovor s psihologom može pomoći, a s dermatološke strane pokušava se jačati nokte s multivitaminima za nokte i pripravcima koji sadrže bogata ulja i antioksidanse.

Problem može biti još izražajniji ako se trga i okolina nokta što dodano oštećuje nokat i korijen. Trganje kožice oko nokta znatno oštećuje strukturu nokta i može dovesti do infekcije uz rub nokta pa je potrebna i kirurška intervencija. Zbog ozljeđivanja noktiju oni mogu postati tanki, listati se ili zadebljavati, imati sekundarno promjene na noktima uslijed infekcije noktiju kao što je gljivična ili bakerijska, brazde i udubine na noktima. Uz rub nokta učestalije nastaju i virusne bradavice ako je okolina nokta oštećena.

Bjeličaste mrlje vrlo su česta pojava i mogu biti veličine od jednog do više milimetara i zastupljene na jednom ili više noktiju. Leukonychia (ili leuconychia ), medicinski je izraz za bijelu diskoloraciju koja se pojavljuje na noktima.

Bakerijske infekcije nokta najčešće nastaju zbog povreda ili mikrotrauma okoline nokta, a na takve infekcije su posebno osjetljivi dijabetičari, radnici u industriji, mesari, krojači i sl. Tada nastaje infekcija koja je praćena bolom, crvenilom i otokom nokatnog nabora, a kasnije dolazi gnojenja i odizanja nokatne ploče. Mora se liječiti uzimanjem antibiotika, a vrlo često je potrebna i kirurška intervencija.

Gljivične infekcije predstavljaju najčešće infekcije nokta. Uzročnici su dermatofiti (najčešće Trichophyton rubrum i Trichophyton mentagrophytes), kvasnice i plijesni. Candida albicans je često uzročnik upale okoline nokta i listanja noktiju. Gljivične infekcije noktiju mogu uzrokovati promjene na noktima, pa su nokti bez sjaja, zadebljani i mogu se listati.

Uzimanjem komadića nokta i mikološkom analizom dermatolog će utvrditi da li se radi gljivičnoj infekciji i odrediti terapiju koja može biti u obliku lokalne ili peroralne terapije.

Ako ruke nisu čiste grickanjem noktiju mogu se unijeti patogene bakterije i virusi u organizam, a stalno grickanje može oštetiti zubnu caklinu. Sve to navodi da je grickanje noktiju i trganje okoline nokta loša navika te osim što oštećuje nokte može dovesti do infekcije nokta, ali i sistemskih bolesti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika