Grickanje noktiju ili onihofagija

Nokti na rukama ne izgledaju kod svih uvijek zdravo i savršeno te su to i razlozi odlaska k dermatologu na pregled. Nokti promijenjenog izgleda mogu biti vidljivi već u djetinjstvu i to se može protezati tijekom cijelog života ako je u podlozi problema grickanje noktiju na rukama jer to uzrokuje oštećenje noktiju i njihov promijenjeni izgled.

Grickanje noktiju naziva se onihofagija i vrlo je česta pojava u djece i odraslih. Pojedine osobe cijeli život grizu nokte jer na taj način umanjuju napetost dok poneke imaju tu pojavu samo u djetinjstvu te je se kasnije odviknu. Osim grickanja loša je navika i trganje noktiju što također oštećuje nokte i otvoren je put za infekcije noktiju.

Uzroci grickanja noktiju mogu biti raznoliki, pa se u pozadini te loše navike može kriti strah, tjeskoba i stres. Razgovor s psihologom može pomoći, a s dermatološke strane pokušava se jačati nokte s multivitaminima za nokte i pripravcima koji sadrže bogata ulja i antioksidanse.

Problem može biti još izražajniji ako se trga i okolina nokta što dodano oštećuje nokat i korijen. Trganje kožice oko nokta znatno oštećuje strukturu nokta i može dovesti do infekcije uz rub nokta pa je potrebna i kirurška intervencija. Zbog ozljeđivanja noktiju oni mogu postati tanki, listati se ili zadebljavati, imati sekundarno promjene na noktima uslijed infekcije noktiju kao što je gljivična ili bakerijska, brazde i udubine na noktima. Uz rub nokta učestalije nastaju i virusne bradavice ako je okolina nokta oštećena.

Bjeličaste mrlje vrlo su česta pojava i mogu biti veličine od jednog do više milimetara i zastupljene na jednom ili više noktiju. Leukonychia (ili leuconychia ), medicinski je izraz za bijelu diskoloraciju koja se pojavljuje na noktima.

Bakerijske infekcije nokta najčešće nastaju zbog povreda ili mikrotrauma okoline nokta, a na takve infekcije su posebno osjetljivi dijabetičari, radnici u industriji, mesari, krojači i sl. Tada nastaje infekcija koja je praćena bolom, crvenilom i otokom nokatnog nabora, a kasnije dolazi gnojenja i odizanja nokatne ploče. Mora se liječiti uzimanjem antibiotika, a vrlo često je potrebna i kirurška intervencija.

Gljivične infekcije predstavljaju najčešće infekcije nokta. Uzročnici su dermatofiti (najčešće Trichophyton rubrum i Trichophyton mentagrophytes), kvasnice i plijesni. Candida albicans je često uzročnik upale okoline nokta i listanja noktiju. Gljivične infekcije noktiju mogu uzrokovati promjene na noktima, pa su nokti bez sjaja, zadebljani i mogu se listati.

Uzimanjem komadića nokta i mikološkom analizom dermatolog će utvrditi da li se radi gljivičnoj infekciji i odrediti terapiju koja može biti u obliku lokalne ili peroralne terapije.

Ako ruke nisu čiste grickanjem noktiju mogu se unijeti patogene bakterije i virusi u organizam, a stalno grickanje može oštetiti zubnu caklinu. Sve to navodi da je grickanje noktiju i trganje okoline nokta loša navika te osim što oštećuje nokte može dovesti do infekcije nokta, ali i sistemskih bolesti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Dermatologija

Kako se riješiti crvenila i svrbeža na podlaktici?

Dermatologija

Ubodi insekata: prevencija, tretman i ublažavanje svrbeža

Tijekom ljeta ubodi insekata su česta pojava i mogu na koži ostaviti različite vidljive znakove i posljedice. Ubodi koji nastaju mogu biti u obliku malenih crvenih točkica na koži ili laganog uzdignuća i crvenila kože do jakih sistemskih alergijskih reakcija koje mogu biti i smrtonosnog ishoda. Time se i reakcija na ubode dijeli na lokalnu […]

Dermatologija

Zaštita kože tijekom ljeta: savjeti za pametno sunčanje

Ljetni mjeseci su nam pred vratima, vrijeme kada više boravimo na otvorenom. Odjeća postaje sve oskudnija pa je koža jače izložena sunčevim zrakama što na njoj može napraviti određene promjene. Boravak na otvorenom je pozitivan za zdravlje, no pretjerano izlaganje sunčevim zrakama koje vodi u opekline ili u oštećenje kože nije nikako prihvatljivo. Normalno je […]

Dermatologija

Hidradenitis suppurativa – liječenje

Hidradenitis suppurativa je kronična kožna bolest u kojoj nastaju upalni i bolni čvorovi na dijelovima tijela kao što su pazusi, prepone, ispod dojki, pubično, perianalno i genitalno.Smatra se da je uzrok bolesti zatvaranje izvodnog kanalića apokrinih žlijezda u koži radi poremećene keratinizacije folikula i time upale. Bolesti nije zarazna i nije uvjetovana lošom higijenom, ali […]

Dermatologija

Melasma – cjelogodišnji pristup

Melazma je dermatološki poremećaj, odnosno stanje kože koji se karakterizira pojavom tamnih mrlja na koži, posebno na licu. Te mrlje obično su smeđe ili sive boje i javljaju se uglavnom na čelu, obrazima, nosu i gornjoj usni. Često se pojavljuju simetrično. Najčešće se javlja kod žena, posebno tijekom trudnoće ili tijekom hormonalnih promjena, kao što […]

Dermatologija

Kako si pomoći kod akni na leđima i na prsima?

Dermatologija

Važnost primjene retinoida u liječenju akne

Jedna od najčešćih kožnih bolesti su akne i vrlo čest razlog dolaska dermatologu na pregled. Prve promjene u obliku akne mogu nastati u pubertetu, ali i u odrasloj dobi. Sama pojava na koži može biti blaga poput jedva vidljivih promjena, ali i izrazito teška što uvijek zahtijeva liječenje. Akne nastaju na dijelovima kože koja je […]

Dermatologija

Egzosomi i primjena u estetskoj medicini

U posljednje vrijeme su u centru interesa maleni mjehurići koji se nalaze između stanica i nazivaju se egzosomi te se njihovo djelovanje između stanica i uloga intenzivno istražuje. Egzosomi su malene vezikule (mjehurići) koji izgledaju poput malenih okruglih loptica i koje sadrže ribonukleinsku kiselinu – RNK, proteine i neke druge molekule. Iako su jako maleni, […]