Hematom ispod nokta

Nokti na stopalima vrlo često su promijenjeni.Takove promjene mogu nastati naglo ili postepeno, a jedna od naglih promjena je hematom nokta koji predstavlja krvarenje ispod nokta.

Nokti na stopalima vrlo često su promijenjeni.Takove promjene mogu nastati naglo ili postepeno, a jedna od naglih promjena je hematom nokta koji  predstavlja krvarenje ispod  nokta. Najučestalije nastaje na palcu stopala jer je  kao izbočeni dio tijela  najviše izložen naglim  ozljedama koje mogu nastati uslijed  jačih fizičkih napora, trčanja, dužeg pješačenja, planinarenja, skijanja,  intenzivnih treninga i dr. Uske cipele kao i neodgovarajuće malene tenisice uslijed dužeg nošenja  vrše  jak pritisak  na nokat  palca koji u takovoj cipeli trpi. Osim  krvarenja ispod  nokta na palcu ponekad se hematomi viđaju i na drugim prstima stopala , pogotovo na drugom i petom prstu koji su  najčešće pritisnuti neadekvatnom obućom. Na rukama  krverenje ispod nokta najčešće nastaje uslijed  nehotične i iznenadne traume koja može biti vezana uz posao, uz obavljanje kućanskih poslova ili hobija i pacijenti vrlo često  točno znaju kada se je to odigralo, dok kod hematoma ispod noktiju na nogama  ne može  se odrediti vrijeme kada je nastao. Nokti koji su krhki i promijenjeni radi gljivične infekcije podložniji su pucanju pa je i krvarenje ispod nokta učestalija pojava.

Krvarenje ispod  ploče nokta djeluje poput tamno pigmentirane   mrlje  koja može zahvatiti samo dio ili cijeli nokat.Može biti vidljivo mjesecima i mijenjati intenzitet u boji od tamno crvene, plavičste i crne. Dijagnoza se postavlja na temelju dermatoskoposkog pregleda  kojom se otkrivaju  elementi za hematom, a isključuju  za  pigmentne promjene kao  što su pigmentne linije nokta, madeži ili maligni melanom.

Svaka Hematom ispod nokta zahtijeva pregled kod dermatologa iako pacijenti različito reagiraju  kada primjete tamnu mrlju ispod nokta. Neki  traže hitan dermatološki pregled, a poneki  se  za pregled odluče i nakon nekoliko mjeseci.Svakako je  logičnije obratiti se  dermatologu što prije.

Hematom ispod nokta ne prolazi brzo, a kako  nokat na ruci izraste  nakon dva mjeseca, a na nozi za četiri i više potrebno je neko vrijeme  kako bi hematom prošao. Mazanje s  heparinskim kremama i ne pomaže pa se obično  čeka da se bez terapije hematom povuče. U nejasnim slučajevima i ako postoji i najmanja sumnja na melanom, nokat se  mora kirurški ukloniti i poslati na histološku obradu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika