Ispadanje obrva

Obrve nisu samo vizualni dodatak licu već sprečavaju ulazak znoja sa čela u oči.

U estetskom smislu vrlo su važan dio lica jer oblik obrva može istaknuti ljepotu očiju i otvoriti pogled, pa oči djeluju veče i ljepše. Moda i izgled obrva mijenja se iz godine u godinu, pa su od vrlo tankih sada modernije izražajnije i tamnije obrve.

Sam način uljepšavanja i iscrtavanja obrva također se vrlo često mijenja iz godine u godinu, a trend u kozmetici i broj kozmetičkih proizvoda koji su vezani uz obrve raste sve više i više. No, obrve ne moraju biti uvijek lijepe i zdrave pa su problemi s obrvama čest razlog dolaska dermatologu.

Gustoća obrva može se promijeniti naglo ili postepeno što je uvjetovano različitim kozmetičkim manipulacijama, dermatološkim bolestima i nutritivnim deficitima. Od kozmetičkih procedura obrve može oštetiti pretjerano i učestalo čupanje pincetom jer se mehanički oštetiti korijen, pa obrva postaje prorijeđena i tanja. Uslijed napetosti i stresa pojedine osobe nesvjesno grebu ili stalno čupkaju obrve i time ih prorijeđuju i oštećuju.

Određene kožne bolesti mogu biti uzrok ispadanja obrva kao što  su alopecije, atopijski dermatitis, psorijaza, kontaktni dermatitis i gljivične infekcije. U osoba koje imaju atopijski dermatitis obrve mogu biti zahvaćene crvenilom te kasnije i ispadanjem. U psorijazi kao kroničnoj bolesti gdje je koža crvena i ljuskava  može  nastati oštećenje  korjena obrve. U nekoliko oblika alopecija mogu biti zahvaćene i obrve. U alopecie areate gdje kosa ispada u krugovima mogu biti zahvaćane ispadanjem i obrve; alopecia universalis ili totalis u potpunosti ispada kosa i sve dlake na tijelu pa i obrve; alopecia frontalis fibrotica nastaju ožiljkaste promjene uz rub vlasitša uz ispadanje kose i obrva.

Starenje kao jedan neizbježan proces odražava se i na obrvama jer tijekom  starenja obrve postaju sve tanje i manje  izražene do potpunog nestanka obrva. Određeni nutritivni deficiti kao manjak željeza u tijelu, nedostatak vitamina C, A, cink,biotin, B 12, D, E, cistein i omega 3 masne kiselina mogu uzrokovati prorijeđenost i ispadanje obrva. Uzimanjem suplemenata i vitamina te pravilnom prehranom bogatom vitaminima, mineralima, proteinima i zdravim mastima stanje se vrlo brzo popravlja. Hormonske promjene djeluju i na  obrve pa manjak hormona štitnjače vrlo često uzrokuje prorijeđenost obrva.

U liječenju ispadanja obrva mora se kao prvo uvijek otkriti  uzrok i postaviti točna dijagnoza jer uzroci ispadanja mogu biti raznoliki. Prema uzroku se određuje i liječenje koje može biti vrlo raznoliko. U liječenju atopijskog dermatitisa, kontaktnog dermatitisa i psorijaze vrlo često se primjenjuju kortikosteroidne kreme kraće vrijeme kako bi crvenilo prošlo, a u smnji na alergijsku podlogu bolesti provodi se i alergološko testiranje. Gljivične infekcije liječe se antinikoticima u obliku krema ili tableta. U lokalnoj terapiji se primjenjuje minoksidil koji je snažan vazodilatator jer dilatira arteriole i prije mu je bila primjena u liječenju visokog tlaka, a danas se više primjenjuje kao topički pripravak za liječenje alopecija. U ispadanjua obrva ali i trepavica primjenjuje se i latanoprost koji pripada skupini lijekova pod nazivom analozi prostaglandina. Njegova je osnovna primjena u liječenju visokog očnog tlaka- glaukoma, no našao je svoje mjesto i u problemima s obrvama i trepavicama.

Od kozmetičkih procedura kod prorijeđenih obrva često se radi bojanje obrva te iscrtavanje koje može biti trajno ili polutrajno, a jedan od trenutno natraženijih procedura kod obrva je japansko iscrtavanja obrva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika