Novost u liječenju moluski

Moluske su kao virusna infekcija kože vrlo česta pojava i time čest razlog dolaska dermatologu. Kako bi se spiječilo širenje bradavica svakako je važno održavanje osobne higijene i izbjegavanje korištenja zajedničkog ručnika, odjeće i obuće.

Moluske

Moluske su kao virusna infekcija kože vrlo česta pojava i time čest razlog dolaska dermatologu. Do sada su uobičajeno liječenje mehaničkim uklanjanjem koje se naziva ekskohleacija, te postupcima hlađenja poput krioterapije no sada postoji i novi  način liječena u obliku lokalne terapije kojim se moluske premazuju. Moluske često nastaju u djece, sportaša   i doraslih osoba. U sportaša su također učestalije, pogotovo u sportovima gdje je čest bliski kontakt između osoba. U odraslih osoba  se mogu prenositi i spolnim putam pa se ubrajaju i u bolesti koje se prenose spolnim putam. U osoba koje su imunodeficijentne bradavice mogu biti zastupljene na većoj površini kože Moluske (lat.Molluscum contagiosum) uzrokuje    DNA virus iz grupe Pox virusa koji se naziva Molluscum contagiosum virus (MCV) i može inficirati samo ljude. Postoje četiri tipa MCV-a: MCV-1, MCV-2, MCV-3 i MCV-4. MCV-1 je najrasprostranjeniji, dok se MCV-2 najčešće vidi u odraslih. Inkubacija najčešće iznosi  od tri dana do sedam dana dok se moluske ne pojave. Moluske su normalne boje kože s centralnim udubljenjem vel. 2 – 6 mm, a uslijed iritacije i grebanja mogu biti crvene. Radi svog izgleda nazivaju se vodene bradavice. Nisu bolne niti svrbe, a kada se oštete iz njih izlazi žućkasta masa. Moluske mogu biti pojedinačne, ali najčešće ih ima više i  grupiranje su u skupine poput malenih perlica.

Najčešća pojava moluska

Ove perlaste izrasline bijele ili lagano crvene boje najćešće se pojavljuju na trupu, rukama i licu, a nikada na dlanovima i tabanima. Djeca ih često razgrebu i tako ih raznose na ostale dijelove tijela, a pogotovo mogu biti uporne u djece s atopjiskim dermatitisom.Vrlo često izgledaju poput prištića koji ne prolaze, pa roditelji pokušavaju mazati različite kreme koje sadrže antiseptike ili antibiotike ali kako promjene ne prolaze obraćaju se liječniku.

Novosti u liječenju

Liječnik već samim pregledom može postaviti dijagnozu moluske, pa je vrlo rijeko potrebna bilo kakova druga dijagnostička obrada. Moluske se i spontano nakon nekog vremena povlače, vrlo često se opaža da nakon prvih upalnih promjena dolazi do povlačenja i ostalih moluski na tijelu. No kako se radi o visurnoj bolesti postoji bojazan od daljnjeg širenja  vrlo često se nakon pregleda odmah kreće u liječenje. Vrlo često se ekskohleiraju posebnim instrumentom  uz prethodno mazanje kremom koja sadrži lokalni anestetik. Moluske se mogu liječiti i krioterapijom no to je postupak koji se mora ponavljati u doređenim razmacima. Novost u liječenju moluski je jedna otopina koja  sadržava 10% otopinu kalijeva hidroksida sa kojom se moluske premazuju poput s nastavkom poput kista, te kada se otopina osuši nakon dvije minute opere se tretirano mjesto pomoću gaze namočene vodom. Postupak se ponavlja kroz tri do 7 dana, a sa postupkom se mora prekinuti kada moluska poprima crvenu boju. Za nestanak moluske od pojave crvenila je oko četiri tjedna. Moram napomenuti da je ipak prije ovakovog načina liječenja potrebno otići dermatologu na pregled kako bi se utvrdilo da li osoba ima moluske ili ne i koji je način liječenja  najbolje provoditi

U terapiji se može primjeniti i krioterapija, radiofrekventno uklanjanje, mazanje kože s keratoliticima i retinoidima. Njihovo spontano prolaženje može nastupiti i nakon upalne reakcije  nastale nakon  povrede ili grebanja, pa najednom dolazi do povlačenja pojedine moluske ili cijele skupine moluski.

Preporuka

Kako bi se spiječilo širenje bradavica svakako je važno održavanje osobne higijene i  izbjegavanje korištenja zajedničkog  ručnika, odjeće i obuće. Na bazenima, tuševima, svlačionicama koje  koristi mnogo ljudi potrebno je izbjegavati hodanje bosim nogama i koristiti  dezinfekcijska sredstva za prebrisavanje sportskih strunjača i rekvizita.

Potrebno je misliti i na spolno odgovorno ponašanje i na sve posljedice po zdravlje koje mogu biti nastatiti spolnim neodgovornim ponašanjem.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika