Piling vlasišta – zašto je potreban?

Piling vlasišta se preporučuje napraviti jednom tjedno ili jednom mjesečno, već prema stanju kose. Time se uklanjaju površinske nečistoće, ljuskice s vlasišta i vraća kosi zdrav izgled.

Imati  lijepu kosu i zdravo vlasište česta je želja koja potiče   kozmetičku industriju  na mnogobrojne nove inovativne proizvode. Osim niza šampona  koji mogu biti prema tipu, dužini, boji  i izgledu kose i dio su higijenskih navika koje obuhvaćaju pranje kose, u njezi  se primjenjuju različiti regeneratori i maske  koji ju njeguju i održavaju zdravom. Noviji proizvodi su pilinzi namijenjeni  vlasištu. Zašto su uopće  smišljeni i koja je njihova primjena?

Razlog je tome što kosa usprkos mnogobrojnim  procedurama može postati beživotna, bez volumena i sjaja. Šamponi mogu isušivati kosu, regeneratori i maske mogu sadržavati silikonska ulja i tekući parafin koji se poput premaza lijepe za kosu Vrlo  često  se javlja i svrbež vlasišta,  a uslijed  osjećaja iritacije i grebanja  na vlasištu  mogu se  pojaviti prištići i crvenilo  koji su često i razlog dolaska dermatologu. Postavlja se  pitanje da li se radi o seboroičnom dermatitisu tj. pojavi prhuti, crvenila i svrbeža vlasišta koji  može biti manje ili više izraženo. No, ne mora  uvijek biti navedena dijagnoza već se može raditi o  kosi i vlasištu koji su preopterećeni različitim kozmetičkim proizvodima poput pjene, gelova, maski  regeneratora i šampona koji joj ne odgovaraju, čine ju teškom, ljepljivom i bez sjaja. Razlog tome je izum proizvoda koji  će ukloniti  sve nepotrebno s vlasišta i kose,  poput pilinga vlasišta.

Piling vlasišta  se preporučuje napraviti jednom tjedno  ili jednom mjesečno, već prema stanju kose. Time  se uklanjaju  površinske nečistoće, ljuskice s vlasišta i vraća kosi zdrav izgled. U tu svrhu mogu se  primjenjivati piling šamponi koji već prilikom pranja kose  uklanjaju nečistoću s kose i površinski  ljuskavi sloj.Ovakovi  piling šamponi su izrazito ljekoviti  u seboroičnom dermatitisu vlasišta jer  smiruju  crvenilo i ljuskanje.  Osim piling šampona, postoje i posebni pilinzi za vlasište koji mogu biti kao gotovi proizvodi ili napravljeni u kućnoj radinosti. Oni se nanose prije pranja kose i nježno umasiravaju u vlasište te potom ispiru šamponom. Piling  osigurava odstranjivanje ljepljivog, masnog sloja preparata za oblikovanje kose, koji se često ne može ukloniti ni šamponiranjem. Piling vlasišta dovoljno je napraviti jednom do dva puta mjesečno ili češće ako  je vidljiva  prhut ili svrbež. Piling napravljen kod kuće ne smije biti pre grub jer trljanje vlasišta sa soli, šećerom i sličnim grubim zrncima može potaknuti  žlijezde lojnice na pojačano lučenje sebuma pa će se kosa pojačano mastiti.

Kod kuće se mogu napraviti različiti pilinzi pa su neke od receptura:

  • 2 žlice smeđeg šećera, 2 žlice usitnjenih zobenih pahuljica, 2 žlice regeneratora za kosu
  • 1 žlica sobe bikarbone,1 žlica šampona,nekoliko kapi ulja čajevca – nije za obojanu kosu
  • 2 žlice morske soli, 2 žlice limunovog soka, 1-2 žlice maslinovog ulja
  • jabučni ocat – u čašu vode  pet žličica jabučnog octa,oprati nakon nekoliko minuta.  

 Osim navedenih, gotovi  kozmetički pilinzi također su učinkoviti jer  sadrže ljekovite biljke,aktivni ugljen, morsku sol u balansiranom omjeru.

Piling vlasišta  će se s vremenom ubrojiti u uobičajeni  postupak njege vlasišta i očuvanja zdravlja kose.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika