Pojačana dlakavost u djevojčica

Tijekom spolnog sazrijevanja i ulaska u pubertet razvijaju se i sekundarne spolne oznake , a jedna od njih je i dlakavost koja je tipična za spol. U djevojaka nastaju dlačice na pazusima, spolovilu, a mogu biti izraženije i na podlakticama, nogama i licu.

Ono što  djevojčice ulaskom u pubertet jako smeta je izraženija dlakavost na vidljivim dijelovima tijela  što može biti razlog dolaska dermatologu. Vrlo često djevojčice dolaze na pregled u pratnji majki  kako bi se s liječnikom savjetovale da li je  izražena dlakavost normalna  za dob ili nije. Ponekad izraženije dlačica nadusnici  u djevojčice mogu predstavljati  estetski problem pa roditelji  postavljaju upit kako najbezbolnije uklanjati dlačice na licu,a da se ne ošteti mlada koža.

Tijekom dermatološkog pregleda liječnik će pogledati kako je izražena dlakavost  i na ostalim dijelovima tijela  te uz anamnestičke podatke  da li djevojčica ima menstruaciju i o postojanju izraženije dlakavosti u obitelji  može se utvrditi da li se radi o uobičajenoj  izraženosti dlakavosti ili pojačanoj. Pojačana dlakavost u žena   naziva se hirzutizam i tada je  izražena dlakavost koja je tipična za muškarce- na bradi, bedrama, prsima, donjem dijelu leđa i dr. Smatra se da od hirzutima  boluje  5 do 10 % žena, pa uz  nasljedne čimbenike   vrlo je važan utjecaj i muških spolnih hormona.

U pojačanoj dlakavosti uvijek se savjetuje  endokrinološki pregled i endokrinološka obrada. U djevojaka s neredovitim menstruacijskim ciklusom  te ako uz pojačanu dlakavosti  imaju i  probleme sa ispadanjem kose, pretilošću , aknama  mora se  isključiti postojanje policističnih jajnika pa se uvijek savjetuje i ginekološki pregled i obrada. Kod takozvane normalne dlakavosti   roditeljima se savjetuje kako bi bilo najbolje uklanjati dlačice. Samu  depilaciju je najbolje pustiti  u ruke stručnim kozmetičarkama. Prije takove depilacije koja se  sve češće radi sa šećernom pastom potrebno je  objasniti postupak i pripremiti na to da je lagano bolan i ne baš pre ugodan.

Nakon  ovakvih postupaka potrebno je kožu njegovati i hidratizirati kako ne bi nastalo crvenilo, dermatitis i iritacija kože. Kreme za izbjeljivanje kao i depilacijske kreme  se ne preporučuje primjenjivati jer mogu oštetiti osjetljivu  i  mladu kožu, pa mogu zaostati hiperpigmentacije i dermatitis. Kućna fotoepilacija pomoću   IPL uređaja sve je  zastupljenija, no prije kupovine ovakvih uređaja potrebno je  dobro poručiti  kvalitetu uređaja, no svakako  se preporučje s njihovom primjenom početi tek  nakon završetka puberteta. Laserski postupci i fotoepilacija IPL uređajima, koja se provodi u liječničkim ordinacijama također se preporučuje  završetkom puberteta.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika