Problemi s kosom i vlasištem u pubertetu

Vrlo česti upiti roditelja je što napraviti kada im djecu zahvati pubertet i kada naglo krenu različite promjene na koži i kosu. Najčešće je problem sa masnom kosom vrlo čest pa se različitim šamponima nastoji pomoći.

Promjene na kosi i koži u pubertetu

Vrlo česti upiti roditelja je što napraviti kada im djecu zahvati pubertet i kada naglo krenu različite promjene na koži i kosi. Najčešće je problem sa masnom kosom vrlo čest pa se različitim šamponima nastoji pomoći. Često primjena dječjih šampona ne odgovara jer se mijenja ph kože jer dijete više nije beba već po malo odrasla osoba. Problem je tim veći što je kosa sve masnija, a uobičajeno se kosa ne pere svaki dan već dva do tri puta tjedno. Vrlo često djevojčice imaju i dugu kosa koja najednom  postaje beživotna, masna i bez sjaja. Često dolazi do nagle pojave prhuti u kosi praćenog svrbežom vlasišta ili pojedinih crvenih dijelova vlasišta koji su prekriveni krasticama. Roditelje sve to zabrinjava jer djete nedavno nije imalo nikakovih problema s kosom i vlasištem, a sada nastaje niz popratnih promjena. Ovaj problem može trajati cijelo vrijeme puberteta i biti manje ili više izražen.

Liječenje iritacije vlasišta

Roditelji pokušavaju problem u djeteta riješiti učestalijim pranjem kose no ako ne dolazi do poboljšanja pokušavaju promjenom šampona postići poboljšanje. Vrlo često se počinju samoinicijativno primjenjivati agresivniji šamponi protiv prhuti koji naknadno potaknu još dodatnu iritaciju vlasišta.  No ako se ne primjećuje nikakovo poboljšanje potreban je pregled i mišljenje dermatologa. Dermatolog će tijekom pregled i razgovora utvrditi stanje na vlasištu i kosi te preporučiti u početku vrlo blage šampone iz dermokozmetičkih proizvoda za svakodnevnu primjenu jer se njegom ne smije postići pretjerano isušivanje vlasišta.  Ako je vidljiva prhut mogu se korz kraće vrijeme primjenjivati šamponi prema vrsti prhuti, ovisino da li je suha ili masna prhut. No kod pojave crvenila i ljuskanja u vlasištu problem se naziva seboroični dermatitis pa se nastoji pomoći posebnim šamponima za liječnje seboroičnog dermatitisa i ako je potrebno i odgovarajućim losionima. Nakon faze liječenja potrebno je postići ravnotežu šamponima za održavanje što duže dobrog zdravlja vlasišta.

Iako kosa postaje sve masnija pri korjenu, ona može djelovati i suho, pogotovo ako je duža. Kako bi se to spriječilo mogu se primjeniti regeneratori kako bi se kosu njegovalo. Primjena  uljastih preparata u obliku šampona, regeneratora i maski za kosu se kod masnije kose u pubertetu ne preporučuje.

Vrlo često se u pubertetu počinje i s određeni tretmanima uljepšavanja, pa se kosa često fenira, izravnava putem pegli za kosu što kod nestručne primjene može kosu oštećivati. Ponekad je potrebna i promjena frizure, jer se duga kosa koja se stalno pretjerano masti teža za održavanje nego ne kraća. Počinju se koristit i različiti serumi za vrhove ili za sjaj kose koji ponekad mogu iritirati osjetljivo vlasište. Gelovi, pjene i za kosu mogu isušivati vlasište ili ga poticati na pojačano mašćenje, pa ako se primjeti da se prilikom primjene određenih preparata pojavljuje prhut, svrbež ili pojačano mašćenje potrebno je napraviti prekid primjene. U djece koja se intenzivno bave sportom ili koja se pojačano znoje problem sa kosom može biti izražajniji pa je svakako potrebno primjenjivati određene i kvalitetna proizvode za njegu kose i vlasišta. Boravak na svježem zraku, kupanje u moru , ljeto uvijek dovode do poboljšanja, a prolaskom puberteta najčešće se stanje razjasni pa neke osobe imaju problem sa masnom kosom, osjetljivim vlasištem, seboroičnim dermatitisom tijekom života dok je u pojedinaca problem prisutan samo tijekom puberteta.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika