Proširene vene i kapilare ljeti

Proširene kapilare  i vene tijekom ljeta zahtijevaju povećanu pažnju i njegu jer  je u to doba godine problem  sa venama najizraženiji. Visoke temperature  izazivaju širenje krvnih žila.

Proširene kapilare  i vene tijekom ljeta zahtijevaju povećanu pažnju i njegu jer  je u to doba godine problem  sa venama najizraženiji. Visoke temperature  izazivaju širenje krvnih žila na nogama što može voditi pogoršanju nalaza na nogama, pa su vene izražajnije, noge pojačano otiču i jači su grčevi u nogama.
Mnogim radnim ljudima ljetni mjeseci zahtijevaju dodatni radni angažman radi kojeg su noge još dodatno opterećene, pa se tim situacija još dodatno pogoršava. Uska i tijesna odjeća i obuća  loše djeluje na cirkulaciju, pa se  takova obuća i odjeća  ne preporučuje. Potrebno je izbjegavati uske traperice, pogotovo ako se sjedi i  visoke potpetice, pa se preporučuje šira odjeća i  ugodne cipele sa petom srednje visine.

Potkoljenice i stopala   dio su tijela koji su izloženi  stalnom pritisku tjelesne mase kod dugih stajanja, sjedenja zbog  čega dolazi do  nagomilavanja tekućine oko koljena i gležnjeva, posebice za vrućih ljetnih dana, s izraženim osjećajem težine i boli u nogama, pa je stoga potrebno    povremeno  ustati  i hodati,  ili  podići  noge na  povišenu  podlogu. 

Proširene kapilare i vene vrlo su česte u našem podneblju i zastupljene su već  u mladih djevojaka, a iznad tridesete godine života vidljive kod svake druge ili treće žene. Sa starenjem se situacija dodatno pogoršava. Mlade djevojke  u čijim obiteljima je zastupljena bolest vena morale bi izbjegavati  nikotin, dugo stajanje i sjedenje,  pretjerano sunčanje i depilaciju toplim  voskom jer to sve dovodi  do  nastajanja kapilara. Ako su kapilare već nastale zahtijevaju liječnički pregled i terapiju od kojih je najčešća sklerozacija koja se radi u hladno doba godine.
U trudnica se mora biti oprezan, jer  je ovaj problem vrlo čest, pa se savjetuje kontrola tjelesne težine i nošenje  posebnih trudničkih  kompresivnih čarapa koje  sprečavaju  nastajanje proširenih vena i kapilara i pomažu cirkulaciji. Nakon poroda  preporučuje se pregled  kod flebologa ili vas. kirurga  kako bi se odlučilo  o daljnjem  načinu liječenja.

U osoba srednje i starije životne dobi koje imaju izražene proširene kapilare i vene liječenje traje cijele godine sa posebnim preporukama za svako godišnje doba. Važno je ne zapustiti i ne zanemariti problem, jer  se komplikacije liječe mjesecima. Osobe koje su  u životu imale upaljenu venu ili  otvoreni venski ulkus dobro znaju  koliko vremena i pažnje zahtijeva terapija i  izlječenje. Stoga je potreban oprez, pogotovo u  ljetnim mjesecima kada  su temperature visoke što dovodi do širenja krvnih žila i povećane sklonosti upalama.
Ako postoji i nasljedna sklonost nastajanju  proširenih vena problem može biti još izražajniji, pogotovo u pušača i osoba sa  prekomjernom tjelesnom težinom. Radi toga je ljeto  vrijeme  u kojem je važna  stalna briga o nogama.

Ljeto je idealno godišnje doba  u kojem je moguća  veća   fizička  aktivnosti  što je jako važno u osoba s proširenim venama.  Jedan sat šetnje dnevno vrlo povoljno djeluje na cijeli  organizam, a preporučljivi  su i plivanje, vožnja bicikla, penjanje stepenicama i dr. Plivanje  je  vrlo korisno jer hladna voda  suzuje krvne žile i djeluje poput masaže.
Nakon   tuširanja  nogu i stopala ujutro i navečer naizmjenično toplom i hladnom vodom pozitivno će djelovati i masaža  nogu odozdo prema gore prema srcu.
U  kupke za noge  može se  dodati  morska sol ili par kapi  eteričnih ulja poput ružmarina, lavande, kestena, borovice i mente.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika