Telomere i starenje kože

Starenje kože je proces koji zahvaća sve ljude, ali ne podjednako.Time se kronološka i biološka dob osobe ne moraju podudarati, pa osobe mogu izgledati znatno starije ili mlađe za svoju dob.

Starenje kože je proces koji zahvaća sve ljude, ali ne podjednako.Time se kronološka i biološka dob osobe ne moraju podudarati, pa osobe mogu izgledati znatno starije ili mlađe za svoju dob. Mehanizam starenja godinama se detaljno proučava pa se zna da se stanice ljudskog tijela neprekidno dijele.Svaki put kada se jedna od ljudskih stanica podijeli krajevi kromosoma koji se nazivaju telomere se skrate. T elomere su kratki ponavljajući slijedovi nukleotida koji se nalaze na krajevima DNA. Izgledaju poput malenih zaštitnih kapica na krajevima kromosoma, nazivaju se slikovito i pješćani sat starenja. Uvijek kada se stanica dijeli telomere postaju malo kraće dok ne postanu tako malene da se stanica više ne može podijeliti. Tada stanica ostari ili odumre. Što su kraći telomere to je veća vjerojatnost da će se oštetiti DNA stanice.
Veza između duljine telomera i očekivanog životnog vijeka poznata je već gotovo pola stoljeća. Sovjetski biolog Aleksej Olovnikov 1973. God je predvidio postojanje staničnog mehanizma koji bi trebao obnavljati telomere, a Carol Greider i Elizabeth Blackburn dobile su Nobelovu nagradu 1984.za otkriće telomeraze-enzima koji popravlja telomere.Telomeraza dodaje ponavljane nizove DNA na kraj kromosoma, produžujući telomere i time štiti DNA. Brojna istraživanja su dokazala povezanost skraćenih telomera i u upalnih bolesti, hormonalnih poremećaj i malignoma, a koja se vrlo često prikazuju kao posljedica starenja organizma.Duže su telomere povezane sa sniženim rizikom od raka, demencije, dijabetesa i bolesti krvožilnog sustava. Kako starimo, tako stare i naše stanice koje predstavljaju dio našeg genetskog koda. Genom svake novonastale stanice je kraći za nekoliko desetaka parova baza sa područja telomera, te nakon niza uzastopnih dioba DNA prestaje biti zaštićena. Takvu molekulu stanica prepoznaje kao oštećenu, prestaje s diobom, posetepeno usporava metabolizam i ulazi u stanje mirovanja. Stanice koje su u fazi mirovanja karakteriziramo kao stare stanice i učestalije su u organizmima starije kronološke dobi.
Kako bismo očuvali svoje telomere moramo smanjiti čimbenike koji ih skraćuju i povečati ono što na njih djeluje pozitivno. Zna se da neuredan način života, stres, pušenje, izloženost zagađivačima iz okoline, nepravilna prehrana i ne-kretanje skraćuje telomere. Na telomere pozitivno djeluju i tjelesni i psihički faktori. Svakodnevno kretanje pokazalo se kao vrlo učinkovit način zaštite telomera. Najbolje su se pokazali umjereni trening izdržljivosti (3 x 45 min./tjedan) i intenzivni intervalni trening (HIIT). Sjedilački način života,ne kretanje i prekomjerna tjelesna težina skraćuju telomere i ubrzavaju proces starenja.
Pozitivan učinak ima zdrava prehrana s puno voća i povrća. Pozitivno djeluje bijeli ili zeleni čaj, kurkuma, hrana bogata antioksidansima,leća i špinat, avokado, banana, smokve, zeleno povrće, orašasti plodovi, sjemenke. Potrebno je izbjegavati gotovu prerađenu hranu bogatu konzervansima.Vitamin D također štiti telomere, a osim što ga sintetizira koža kada ju izložimo suncu sadrže ga riba, jaja a može ga se uzimati u obliku kapi ili kapsula..
Pozitivan način života, uz dovoljno sna i odmora izrazito štite telomere.Potrebno je izbjegavati stresne situacije i smanjiti kroničan stres koji je izrazito poguban za telomere.
Boravak na svježem zraku i u prirodi gdje je manja izloženost zagađivačima iz okoline pozitivno djeluje na telomere.Pušenje djeluje izrazito loše, pa ako hoćemo sačuvati što svoje telomere i biti dulje mladi i zdravi moramo biti ne pušači.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika