Vitamin C i koža

Vitamin C je vitamin koji je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože. Do danas su detaljno istražena njegova djelovanja u organizmu. Ovaj vodotopivi vitamin nalazi se u voću i povrću, a ako se hranom dovoljno ne unosi potrebno ga je nadoknaditi kvalitetnim dadacima prehrani. Dodatne potrebe za C vitaminom imaju pušači, starije osobe , djeca, sportaši, osobe koje su rekonvalescenti i dr.

Vitamin C je vitamin koji je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože. Do danas su detaljno  istražena  njegova  djelovanja  u organizmu. Ovaj vodotopivi vitamin nalazi se u  voću i povrću, a ako  se hranom dovoljno ne unosi potrebno ga je   nadoknaditi kvalitetnim  dadacima prehrani. Dodatne potrebe za C vitaminom imaju  pušači, starije osobe , djeca, sportaši, osobe koje su rekonvalescenti i dr.

Za zdravlje kože C vitamin je od iznimne važnosti jer   kao antioksidans ima važnu ulogu u sintezi kolagena. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da vitamin C može znatno ublažiti  i  smanjiti  fotooštećenja kože nastala djelovanjem UV zraka, a antioksidativno djelovanje  pomaže u očuvanju od slobodnih radikala nastalih djelovanjem UV  zraka.  Lokalno nanošenje preparata  s vitaminom C  pogotovo ako sadrže i vitamin  E vrlo su učinkovita u  sprečavanju fotooštećenja kože.

Uz antioksidativno djelovanje  vitamin C  je važan u sintezi kolagena. On stabilizira kolagen mRNA i povećava sintezu kolagena u oštećenoj koži. Istraživanja ukazuju da lokalna primjena vitamina C u trajanju od najmanje 12 tjedana smanjuje naboranost kože, hrapavost kože , pigmentacije i vraća sjaj.
Radi toga se uspjelo sintetizirati vitamin C  ( koji je inkorporiran u šećer) koji  je otporan na djelovanje svjetla i temeperature u manjoj koncentraciji ( do 2%) djeluje dubinski  tijekom cijelog  dana na kožu .
Vitamin C je normalan  sastojak kože i nalazi se u dermisu i u epidermisu. Starenjem,  zatim jakim izlaganjima UV zrakama, pušenjem  smanjuje se  koncentracija  vitamina C pogotovo u gornjem sloju kože.
Radi toga nastoji se u lokalnoj primjeni vitamina C u obliku  krema,  fluida, seruma nadoknaditi u koži  njegov gubitak.  Kod svih ovih preparata važna je  stabilnost vitamina C  i otpornost na djelovanje    svjetla,  zraka i topline (najmanje je stabilan prirodan vitamin C), pa se nastoji sintetizirati  oblik vitamina C koji je postojan na koži  i ne gubi učinkovitost  u kontaktu sa kožom.

Vitamin C je jedan od najznačajnijih sastojaka  krema za svakodnevnu  njegu lica. Osim u kremama vitamin C se može nanositi u obliku seruma i gela. Danas su  već  na tržištu   gelovi koji   sadrže izrazito stabilne komponente   C vitamina i djeluju  na bore i hiperpigmentacije.Vrlo često se postavlja pitanje kada kožu njegovati sa C vitaminom, da li je bolje tijekom ljeta  ili zimi . U osjetljive kože, u osoba koje imalju alergije na sunce primjena lokalnih pripravaka sa C vitaminom ipak se preporučuje u hladnije doba godine  kako bi se smanjila mogućnost iritacije kože i  crvenila. Osobe koje su pušači, i koje  nemaju osjetljivu kožu mogu  primjenjivati serume sa C vitaminom i druge preparate koje sadrže  C vitamin tijekom cijele godine.Serumi sa C vitaminom  preporučuju se u dobi iznad 25  godina. Količinu seruma veličine zrna graška  potrebno je  nanijeti na lice, vrat i dekolte  ujutro i/ili navečer samostalno ili prije  kreme za dan/noć ili ga umiješati u  kremu. Odmah se nakon  toga  može nanijeti šminka.
U profesionalnim kozmetičkim tretmanima vitamin C se aplicira samostalno ili u kombinaciji s drugima antioksidansima u kožu dubinski kako bi potaknulo stvaranje novog kolagena, popravila  oštećenja nastala u koži i vratio sjaj i blistavost koži. U dermatološkim ordinacijama  metodom mezoterapije se vitamin C uz hijaluronsku kiselinu i aminokiseline sitnim ubodima aplicira u kožu i time se ona  regenerira i pomlađuje.
Ovaj vitamin blistavosti i zdravlja kože od davnina se primjenjuje na kožu, a novi proizvodi  i tretmani koji   ga sadržavaju omogućuju  još potpunije njegovo djelovanje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika