Zoon balanitis

Promjene na muškom spolovilu ne moraju biti uvijek uvjetovane spolnim ponašanjem i biti ubrojene u spolno prenosive bolesti jer određene promjene na spolovilu nisu uvjetovane tim putem. U njih se ubraja balanitis koji se naziva Zoon balanitis.

Njega je 1952. godine opisao dermatolog Zoon i nazvao ga je “balanoposthite chronique circonscrite bénigne á plasmocytes” ili “balanitis chronica circumscripta plasmacellularis” i smatrao ga posebnim entitetom i promjenom na spolovilu.

No, kasnije su slične promjene opisane i na drugim dijelovima tijela pa je Garnier je 1954. izvijestio o sličnim lezijama na vulvi. Nikolowski je opisao identične lezije na oralnoj sluznici, a Kortnig ih je otkrio i na konjunktivi. Ove promjene se pojavljuju kao pojedinačni ili višestruki dobro ograničeni, narančasto-crveni, sjajni, vlažni, svjetlucavi makularni do blago uzdignuti plakovi.

U muškaraca Zoon balanitis djeluje kao crvenilo koje ne prolazi, vlažne i sjajne, glatke površine, bez mjehurića ili uzdignuća i hrapavosti. Uzrok nastajanja Zoon balanitisa do sada nije u potpunosti jasan, no pretpostavlja se da stalna iritacija prepucija, glavića kao i vlaženje površine glavića stoji u pozadini ove pojave jer se uvijek povlači nakon cirkumcizije, a pojava nije opisana u muškaraca koji bili prethodno obrezani.

Kada iritacija glavića prestane uobičajeno je da se crvenilo povlači. Postojala je i sumnja da crvenilo uzorkuju bakterije ili gljive ili HPV, no mikrobiološkom obradom nisu otkriveni u pozadini ovog crvenila i nalazi su bili negativni.

Zoon balanitis ne daje nikakve opće simptome jer ne peče, ne boli niti ne svrbi i učestalije se viđa u muškaraca starije životnoj dobi.

Neliječeni Zoon balanitis može trajati godinama i ne povlači se spontano. U ponekih pacijenata boljim higijenskim navikama dolazi do poboljšanja, a uvijek se povlači nakon cirkumcizije.

U pacijenta koji ne žele cirkumciziju nastoji se poboljšati ili izliječiti lokalnom terapijom. U tu svrhu se primjenjuju različiti lokalni preparati kao što su:

  • kortiksoteroidne kreme
  • imunomdulatori
  • antibiotske masti
  • inhibitori kalcineurina
  • fotodinamska teapija
  • CO2
  • erbium laser

Odgovor na lokalnu terapiju i poboljšanje razlikuje se od pacijenta do pacijenta pa u nekih dolazi do znatnog poboljšanja na primjenu antibiotske masti, no ponekad ne prolazi u cijelosti niti kod primjene niti jednog lijeka u loaklnom obliku.

Ove promjene na spolovilu uvijek zahtijevaju pregled kod dermatovenerologa kako bi se isključile i druge slične promjene kao što su: lihen, Erythroplasia Querat, Morbus Bowen ili psorijaza.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika