Zoon balanitis

Promjene na muškom spolovilu ne moraju biti uvijek uvjetovane spolnim ponašanjem i biti ubrojene u spolno prenosive bolesti jer određene promjene na spolovilu nisu uvjetovane tim putem. U njih se ubraja balanitis koji se naziva Zoon balanitis.

Njega je 1952. godine opisao dermatolog Zoon i nazvao ga je “balanoposthite chronique circonscrite bénigne á plasmocytes” ili “balanitis chronica circumscripta plasmacellularis” i smatrao ga posebnim entitetom i promjenom na spolovilu.

No, kasnije su slične promjene opisane i na drugim dijelovima tijela pa je Garnier je 1954. izvijestio o sličnim lezijama na vulvi. Nikolowski je opisao identične lezije na oralnoj sluznici, a Kortnig ih je otkrio i na konjunktivi. Ove promjene se pojavljuju kao pojedinačni ili višestruki dobro ograničeni, narančasto-crveni, sjajni, vlažni, svjetlucavi makularni do blago uzdignuti plakovi.

U muškaraca Zoon balanitis djeluje kao crvenilo koje ne prolazi, vlažne i sjajne, glatke površine, bez mjehurića ili uzdignuća i hrapavosti. Uzrok nastajanja Zoon balanitisa do sada nije u potpunosti jasan, no pretpostavlja se da stalna iritacija prepucija, glavića kao i vlaženje površine glavića stoji u pozadini ove pojave jer se uvijek povlači nakon cirkumcizije, a pojava nije opisana u muškaraca koji bili prethodno obrezani.

Kada iritacija glavića prestane uobičajeno je da se crvenilo povlači. Postojala je i sumnja da crvenilo uzorkuju bakterije ili gljive ili HPV, no mikrobiološkom obradom nisu otkriveni u pozadini ovog crvenila i nalazi su bili negativni.

Zoon balanitis ne daje nikakve opće simptome jer ne peče, ne boli niti ne svrbi i učestalije se viđa u muškaraca starije životnoj dobi.

Neliječeni Zoon balanitis može trajati godinama i ne povlači se spontano. U ponekih pacijenata boljim higijenskim navikama dolazi do poboljšanja, a uvijek se povlači nakon cirkumcizije.

U pacijenta koji ne žele cirkumciziju nastoji se poboljšati ili izliječiti lokalnom terapijom. U tu svrhu se primjenjuju različiti lokalni preparati kao što su:

  • kortiksoteroidne kreme
  • imunomdulatori
  • antibiotske masti
  • inhibitori kalcineurina
  • fotodinamska teapija
  • CO2
  • erbium laser

Odgovor na lokalnu terapiju i poboljšanje razlikuje se od pacijenta do pacijenta pa u nekih dolazi do znatnog poboljšanja na primjenu antibiotske masti, no ponekad ne prolazi u cijelosti niti kod primjene niti jednog lijeka u loaklnom obliku.

Ove promjene na spolovilu uvijek zahtijevaju pregled kod dermatovenerologa kako bi se isključile i druge slične promjene kao što su: lihen, Erythroplasia Querat, Morbus Bowen ili psorijaza.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Dermatologija

Važnost primjene retinoida u liječenju akne

Jedna od najčešćih kožnih bolesti su akne i vrlo čest razlog dolaska dermatologu na pregled. Prve promjene u obliku akne mogu nastati u pubertetu, ali i u odrasloj dobi. Sama pojava na koži može biti blaga poput jedva vidljivih promjena, ali i izrazito teška što uvijek zahtijeva liječenje. Akne nastaju na dijelovima kože koja je […]

Dermatologija

Plikovi na nozi – što napraviti?

Dermatologija

Egzosomi i primjena u estetskoj medicini

U posljednje vrijeme su u centru interesa maleni mjehurići koji se nalaze između stanica i nazivaju se egzosomi te se njihovo djelovanje između stanica i uloga intenzivno istražuje. Egzosomi su malene vezikule (mjehurići) koji izgledaju poput malenih okruglih loptica i koje sadrže ribonukleinsku kiselinu – RNK, proteine i neke druge molekule. Iako su jako maleni, […]

Dermatologija

Alopecia areata

Ispadanje kose vrlo je česta pojava, a oblik ispadanja koji se opaža kao krugovi bez kose naziva se alopecia areata. Može nastati u svim životnim dobima, no učestalija je u djece i mladih osoba. Radi se o alopeciji koja prolazi kada se otkrije uzrok koji je u pozadini problema pa ne ostavlja trajne ožiljke ili […]

Dermatologija

Aterom na vlasištu

Ateromi su lojne ciste ispod kože koje se nazivaju i još i epidermalne ciste. Mogu nastati bilo gdje na tijelu, ali su na vlasištu najčešće. Djeluju poput kvržica ispod razine kože i ako nisu upaljene ne predstavljaju neki zdravstveni problem. Njihova pojava na vlasištu ponekad zabrinjava pacijente jer nisu sigurni radi li se o zadebljanju […]

Dermatologija

Dermatitis u djeteta – čime mazati?

Dermatologija

EGCG – EPIGALOKATEHIN i zdravlje kože

Epigalokatehin-3-galat je vrsta katehina koja se nalazi u zelenom čaju i bijelom čaju. Kemijski se radi o esteru epigalokatehina i galatne kiseline. Vrlo je bitan za ljudsko zdravlje i potaknuće je mnogobrojnih istraživanja pa se i donekle i zna njegovo djelovanje na ljudsko zdravlje. Osim u zelenom čaju nalazi se i u bijelom čaju, a […]

Dermatologija

Bijeli čaj i zdravlje kože

Bijeli čaj ima antioksidativna i antiseptička djelovanja te je stoga sve cjenjeniji. Bijeli čaj možda nije toliko poznat u zapadnom svijetu kao zeleni, no naziva se i čajem za ljepotu kože radi svojih ljekovitih svojstava. Koža je tijekom života izložena mnogobrojnim vanjskim i unutarnjim onečišćenjima i toksinima koji uzrokuju prerano starenje kože, a bijeli čaj […]