Bellova paraliza

Bellova paraliza je stanje koje uzrokuje slabost ili paralizu mimičke muskulature lica. Može se dogoditi prilikom upale ili kompresije živca facialisa koji je zadužen za kontrolu mišića lica. Ovo stanje uzrokuje ukočenost jedne strane lica zbog koje osoba ne može zatvoriti oko zahvaćene strane i ima spušteni usni kut. Bol i nelagoda obično se javljaju na jednoj strani lica ili glave. Počinje iznenada i pogoršava se tijekom 48 sati. U većini slučajeva, Bellova paraliza je prolazna i simptomi obično nestaju unutar nekoliko tjedana ili mjeseci. Iako se Bellova paraliza može pojaviti u bilo kojoj dobi, najčešće se javlja između 16 i 60 godina života.

Uzroci Bellove paralize

Bellova paraliza se javlja prilikom kompresije živca facialisa što rezultira slabošću ili paralizom lica. Točan uzrok ovog oštećenja živca nije poznat, ali sve studije upućuju da je najvjerojatnije izazvana virusnom infekcijom. Uzročnici koji se povezuju s razvojem Bellove paralize su:

  • herpes simplex (uzrokuje herpes na usnama i genitalni herpes)
  • HIV
  • sarkoidoza
  • virus herpes zoster (uzrokuje vodene kozice i zoster)
  • Epstein-Barr virus (mononukleoza)
  • neuroborelioza (infekcija uzrokovana zaraženim krpeljima)

Neke studije upućuju da određeni čimbenici mogu potaknuti uspavanu virusnu infekciju i izazvati Bellovu paralizu. U osoba koje su pod stresom ili su nedavno bile bolesne, to bi mogli biti potencijalni okidači. Nedavna fizička trauma, autoimuna stanja također su mogući okidači. Na ove okidače facijalni živac reagira oticanjem, što uzrokuje pritisak živčanih vlaka u koštanom kanalu kroz koji facijalni živac prolazi i posljedično dolazi do paralize mišića lica.

Kliničke značajke Bellove paralize

Simptomi Bellove paralize mogu varirati u težini, od blage slabosti do potpune paralize. Što je većoj upali i kompresiji izložen facijalni živac, to je paraliza teža i duže je potrebno da živac zacijeli i ponovno uspostavi funkciju. Simptomi Bellove paralize mogu se razviti 1 do 2 tjedna nakon upale uha. Simptomi se obično pojavljuju naglo, a bolesnik ih može primijetiti kada se probudi ujutro ili kad pokuša jesti ili piti. Bellova paraliza obilježena je obješenim izgledom jedne strane lica i nemogućnošću otvaranja ili zatvaranja oka na zahvaćenoj strani. U rijetkim slučajevima, Bellova paraliza može zahvatiti obje strane lica.

Ostali znakovi i simptomi Bellove paralize uključuju:

  • slabost lica i nemogućnost pravljenja izraza lica, poput osmijeha ili mrštenja i trzaji mišića na licu
  • bol oko čeljusti ili unutar ili iza uha na zahvaćenoj strani
  • obješena usta, poteškoće u izgovaranju određenih riječi i osjetljivost na zvuk
  • suho oko i iritacija oka na zahvaćenoj strani
  • promijenjen okus, poteškoće s jelom i pićem i slinjenje

Rizik od razvoja Bellove paralize se povećava u trudnoći, dijabetesu i respiratornoj infekciji. Višekratni napadi Bellove paralize su rijetki. Ali kada se ponove, često postoji obiteljska povijest ponovljenih napada. Ponavljanje je najvjerojatnije unutar dvije godine od prvog incidenta. Paraliza facijalnog živca može zahvatiti istu stranu lica ili suprotnu stranu.

Dijagnoza se postavlja na temelju tipičnih anamnestičkih podataka i kliničke slike a dodatno se mogu napraviti dijagnostičke pretrage poput slikovnih pretraga (MR ili CT mozga) i test elektromiografije (EMG). EMG može potvrditi prisutnost oštećenja živaca i odrediti njegovu težinu. EMG mjeri električnu aktivnost mišića kao odgovor na stimulaciju. Također mjeri prirodu i brzinu provođenja električnih impulsa duž živca.

Liječenje Bellove paralize

U većini slučajeva simptomi Bellove paralize se popravljaju sa ili bez liječenja. Lijekovi koji mogu ubrzati oporavak su kortikosteroidi koji smanjuju upalu i antivirusni ili antibakterijski lijekovi, koji se mogu propisati ako virus ili bakterija uzrokuju Bellovu paralizu. Liječenje kortikosteroidima (prednizolonom) treba započeti unutar 3 dana (72 sata) od početka simptoma. Kortikosteroidi kao što je prednizon su snažna protuupalna sredstva. Rano započeti steroidi povećavaju vjerojatnost potpunog oporavka. Uloga antivirusnih lijekova ostaje nerazjašnjena. Sami antivirusni lijekovi nisu pokazali nikakvu korist u usporedbi s placebom. Antivirusni lijekovi dodani steroidima mogu koristiti nekim osobama s Bellovom paralizom.

Unatoč tome, antivirusni lijek ponekad se daje u kombinaciji s prednizonom kod osoba s teškom paralizom lica. Lijekovi protiv bolova i kapi za oči također se daju kako bi se ubrzao oporavak i spriječile komplikacije. Budući da se oko na zahvaćenoj strani ne zatvara, važno je poduzeti korake za zaštitu i njegu oka zahvaćene strane. Većina ljudi koji imaju epizodu Bellove paralize potpuno će se oporaviti bez komplikacija. Međutim, komplikacije se mogu pojaviti u težim slučajevima Bellove paralize poput prekomjerne suhoće oka na zahvaćenoj strani, što može dovesti do infekcija oka. Kako bi se izbjegle ove komplikacije potrebno je koristiti umjetne suze ili kapi za oči tijekom dana. Noću se treba koristiti mast za oko koja sprječava gubitak vlage u oku tijekom noći. Nošenje naočala ili zaštitnih naočala tijekom dana i povez na oku noću može zaštititi oko od ogrebotina. Paralizirani mišići mogu se smanjiti i skratiti, što može biti trajno. Fizikalnom terapijom vježbaju se mišići lica kako bi se spriječilo da se to dogodi.

Druge terapije poput masaže lica ili akupunkture mogu pružiti potencijalno malo poboljšanje funkcije facijalnog živca.

Oporavak osoba s Bellovom paralizom obično je potpun ali vrijeme oporavka može varirati ovisno o težini oštećenja živaca. Ako je oštećenje živca blago, ​​poboljšanje se javlja unutar 2 do 3 tjedna od početne pojave simptoma. Ako je oštećenje živca ozbiljnije, moglo bi proći 3 do 6 mjeseci da se počne primjećivati ​​poboljšanje. U rijetkim slučajevima simptomi se mogu vraćati ili biti trajni.

Bellova paraliza je stanje koje uzrokuje slabost ili paralizu mišića lica jedne strane lica koje nastaje zbog kompresije i upale facijalnog živca. Ovo stanje je obično prolazno, ali može zahtijevati mnogo strpljenja dok se simptomi povuku. Bitno je pravovremeno prepoznati simptome i započeti liječenje kako bi se ubrzao oporavak i spriječile komplikacije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Neurologija

Tikovi

Tikovi su brzi, stereotipni pokreti koji rezultiraju iznenadnim trzajima tijela ili zvukovima koje je teško kontrolirati. Česti su u djetinjstvu i obično se prvi put pojavljuju u dobi od oko 5 godina. Povremeno se mogu prvi put javiti u odrasloj dobi. Tikovi mogu biti prolazni i spontano prestati, ali mogu biti frustrirajući i ometati svakodnevne […]

Neurologija

Zašto nastaje osjećaj pritiska u glavi?

Pritisak u glavi može biti posljedica glavobolje ili infekcije uha, ali može signalizirati i teže stanje, poput potresa mozga. Može se pojaviti s drugim simptomima poput vrtoglavice. Brojna stanja mogu uzrokovati osjećaj stezanja, težine ili pritiska u glavi. Većina stanja koja rezultiraju pritiskom u glavi nisu razlog za uzbunu. Uobičajene uključuju tenzijske glavobolje, migrenu, stanja […]

Neurologija

Traumatska ozljeda mozga

Traumatska ozljeda mozga je ozljeda glave ili mozga uzrokovana traumom koja remeti normalnu funkciju mozga. Događaji koji dovode do traumatske ozljede mozga razlikuju se. Među civilima, nesreće motornih vozila vodeći su uzrok traumatskih ozljeda mozga; među malom djecom i starijim odraslim osobama padovi su glavni uzrok traumatske ozljede mozga; a među vojnicima i veteranima, najčešći […]

Neurologija

Možete li mi očitati MR nalaz mozga?

Neurologija

Tumori pinealne regije

Tumori pinealne regije su tumori same pinealne žlijezde ili tkiva koje je okružuje. Pinelana žlijezda je mali organ u obliku graška u središtu mozga koji je odgovoran za proizvodnju i izlučivanje melatonina (koji je poznatiji kao hormon sna) u tamnom okruženju. Njegove primarne funkcije su reguliranje 24-satnog unutarnjeg tjelesnog sata (ili cirkadijalnog ritma), kao i […]

Neurologija

Što su skotomi?

Skotom je medicinski izraz za poremećaj vidnog polja ili slijepu pjegu. Većina ih se javlja na jednom oku, ali mogu se pojaviti na oba oka. Mnoge stvari mogu uzrokovati skotom ili slijepu pjegu a liječenje ovisi o tome što ih uzrokuje. Retina ili mrežnica je sloj na stražnjoj strani oka koji pretvara svjetlost u električne […]

Neurologija

Ljubazno molim pojašnjenje EEG nalaza

Neurologija

Kortikobazalna degeneracija

Kortikobazalna degeneracija, koja se naziva i kortikobazalni sindrom, rijetko je stanje u kojem se područja mozga smanjuju, a živčane stanice degeneriraju i umiru tijekom vremena. Bolest zahvaća područje mozga koje obrađuje informacije i moždane strukture koje kontroliraju kretanje. Ova degeneracija rezultira rastućim poteškoćama u kretanju jedne ili obje strane tijela. Obično se javlja kod starije […]