Benigna paroksizmalna položajna vrtoglavica (BPPV)

Kako je već navedeno u prethodnom tekstu na ovom portalu u kliničkoj praksi vertiginozni sindrom se dijeli na tzv. periferni i središnji (centralni)…

Kako je već navedeno u prethodnom tekstu na ovom portalu u kliničkoj praksi vertiginozni sindrom se dijeli na tzv. periferni i središnji (centralni). Periferni uzroci vrtoglavice dominiraju u kliničkoj praksi i obuhvaćaju oko 80% slučajeva, a među njima je najčešća benigna paroksizmalna položajna vrtoglavica (BPPV).

S obzirom da u kliničkoj praksi dominira periferni vertigo, a unutar njega na BPPV otpada gotovo polovica svih slučajeva, onda je jasno da se radi o vrlo čestoj problematici. Prema dostupnim anketnim podatcima, učestalost BPPV u općoj populaciji u cjeloživotnom razdoblju na razini je 2,4%. Jednogodišnja prevalencija BPPV-a povećava se s dobi i sedam puta veća je u starijih od 60 godina, u usporedbi s onima u dobi od 18 do 39 godina. BPPV se češće javlja u žena nego u muškaraca u svim dobnim skupinama, u omjeru 2:1 do 3:1.

Zašto nastaje BPPV?

Najčešće se pripisuje nakupinama, „ostatcima“ (tzv. debris) kalcija u polukružnom kanalu unutrašnjeg uha (najčešče stražnjem), poznatom kao kanalitijaza. Ti „ostaci“ u kanalu uzrokuju neprikladno kretanje endolimfe (tekućine) s linearnim ubrzanjima, kao što je gravitacija, i uzrokuje pogrešan osjećaj vrtnje kada se glava pomiče s obzirom na gravitaciju što sve u konačnici kod oboljelog izazivaju osjećaj naglo nastale snažne vrtoglavice pri određenim pomacima tijela i glave.

BPPV je u najmanje trećine svih slučajeva idiopatski, odnosno, ne može mu se precizno utvrditi uzrok. Drugi mogući razlozi BPPV-a su; prethodne ozljede glave, primjerice trzajne ozljede, operacija uha, oslabljena cirkulacija unutarnjeg uha i sl.

Koje su kliničke osobitosti BPPV?

Osobe s BPPV-om imaju povremene vrtoglavice koje traju minutu ili manje. Epizode su izazvane specifičnim vrstama pokreta glave, kao što je gledanje prema gore u stojećem, sjedećem ili ležećem položaju, pri naglom ustajanju ili lijeganju u krevet, odnosno, prilikom okretanju u krevetu. Osjećaj vrtoglavice može biti povezan s blagom mučninom i povraćanjem, a sluh je očuvan. Osobe s BPPV obično nemaju druge neurološke smetnje. Ipak, kod nekih oboljelih postoji podatak o prethodnom oštećenju (ozljedi) unutarnjeg uha. Približno polovica pacijenata žali se na neravnotežu između napada, čak i nakon uspješnog liječenja.Kad bolesnici postanu svjesn da im određeni pokret izazove vrtoglavicu tada počnu kočiti vratne mišiće i hodaju „kao roboti“ što posljedično dovodi do boli u vratu a to potom dovodi do pogrešne dijagnoze degenerativnih promjena vratne kralježnice i opsežne radiološke obrade. Nadalje vrlo često ti simptomi se pripisuju „lošoj cirkulaciji“ zbog čega se rade nepotrebna ultrazvučna obrada vratnih krvnih žila.  

Kako se postavlja dijagnoza BPPV-a?

Za razliku od većine drugih uzroka vrtoglavice, za postavljanje dijagnoze BPPV-a dovoljno je kvalitetno prikupiti anamnestičke podatke (pojava vrtoglavice pri specifičnim pokretima ili promjenama položaja glave i tijela) uz specifični klinički pregled. Naime, za postavljanje dijagnoze BPPV-a potrebno je izvesti tzv. Dix-Hallpike test ili manevar. Tijekom tog testa se naglim promjenama položaja glave pokušava izazvati tzv. nistagmus (titranje očiju – ritmički, nevoljni trzajevi očnih jabučica) i vrtoglavica. Karakteristično je da vrtoglavica nastupa s nekoliko sekundi latencije.

Kako se liječi BPPV?

Najbolja stvar kod BPPV je činjenica da kako za njegovu dijagnozu nije potrebna sofisticirana dijagnostička obrada koja je često i teško dostupna, tako i za liječenje nisu uopće potrebni lijekovi! Liječenje se provodi u pravilu nastavno na postavljanje dijagnoze, odnosno, nakon Dix-Hallpike testa tzv. Eppleyjevim postupkom kojim se različitim, točno određenim manipulacijama tijelom i glavom, omogućuje degradacija i eliminacija prethodno opisanih „kalcijskih ostatka“ u kanalima unutrašnjeg uha čime se ponovno uspostavlja normalan tijek endolimfe u kanalima unutrašnjeg uha i prekidaju „pogrešni“ signali prema mozgu koji su izazivali vrtoglavicu! Karakteristično je za taj tip vrtoglavica da se može ponavljati tijekom života.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika