Bol

Prema Baconu bol je pridruženi partner u rađanju i razvoju, bolesti i smrti, fenomen čvrsto povezan sa mnogim pitanjima humanog postojanja. Čovjek se rađa i umire uz osjet boli, koja je vjekovima opterećivala ljudski rod . O boli govori i stara Armenska poslovica prema kojoj su bogovi bol podarili stijenama, ali kad je one nisu mogle podnijeti dale su je ljudima.

Piše:Mirjana Blažeković Šaban, dr. med.

 

Bol je neugodan individualni osjećaj koji je teško definirati. Svatko od nas doživljava je na svoj način. Bol nastaje zbog fizičkog oštećenja tkiva i psihičke reakcije na to oštećenje. Bol je zaštitni mehanizam organizma, jer nas upozorava na to da dolazi ili da je došlo oštećenja (npr. doticanje vrućeg predmeta i refleksno povlačenje ruke) ili nas upozorava na pojavu bolesti u organizmu koja se treba liječiti .

Prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije, oko 21% svjetskog pučanstva trpi od nekog oblika boli. Kronična bol je veći problem, svaki peti odrasli stanovnik Europe pati od kronične boli!  Odgovor organizma na bolni podražaj može dovesti do pogoršanja kvalitete življenja, pogoršanja općeg stanja, lošijih rezultata liječenja bolesti i sl. Upravo je zbog toga neobično važno pravodobno i pravovaljano uklanjanje boli. Osnovu liječenja boli čine lijekovi, a uz njih se mogu primijeniti i druge metode npr.  fizikalna terapija, neurokirurški zahvati i psihološki postupci. 

Cilj primjene lijekova je uklanjanje ili ublažavanje boli kako bi se poboljšala kvaliteta života. Za to je potrebno izabrati odgovarajući lijek za određenu vrstu boli te ga pravilno i pravodobno primijeniti. Ako se primjena lijeka odgađa do jačeg razvoja boli, često za posljedicu moramo primijeniti veću dozu lijeka.

Akutna bol je ona koja nastaje iznenada traje nekoliko sati ili dana. Primjer takve boli su glavobolja, migrena, zubobolja, Lako se prepoznaje i jednostavno se liječi. Ako se ova bol ne liječi može priječi u kroničnu. 

Glavobolja je jedan od najčešćih bolnih stanja, češće se javlja kod žena i u 90% slučajeva rezultat je blagog poremećaja zbog emocionalne napetosti ili produljenog stezanja mišića glave i vrata uzrokovanog nepravilnim položajem vratne kralježnice. Mogu je uzrokovati i povišena temperatura, gripa ili stres, PMS, mamurluk, apstinencija od kave i alkohola, upale uha, ždrijela i sinusa, bolesti zubi i desni te neki lijekovi. Za učinkovito uklanjanje različitih vrsta akutne boli mogu se koristiti Neofen tablete. Neofen tablete učinkovito će ukloniti glavobolju, njihova primjena je sigurna jer ne izazivaju navikavanje i dobro se podnose. Neofen se preporučuje i kod tzv.”rebound” glavobolja koje su uzrokovane dugotrajnom primjenom lijekova. Neofen neće izazvati takvu glavobolju jer aktivna tvar ibuprofen u sastavu Neofena ne uzrokuje navikavanje.

Migrena je rjeđa od obične glavobolje i pogađa do 25% žena i 10% muškaraca. Prepoznaje se po pulsirajućoj boli jedne polovice glave, a praćena je mučninom, povraćanjem, osjetljivošću na svjetlo ili buku. Migrenu uzrokuju stres i relaksacija nakon stresa, san, trauma, prehrana, atmosferske ili  hormonalne promjene, a može biti i nasljedna. Uspješno se liječi primjenom NEOFEN FORTE tableta, koje osim uklanjanja boli ublažavaju i pridružene simptome, povraćanje, osjetljivost na buku i svjetlo. Prema studijama iz 2004 godine objavljenim u medicinskim časopisima koje se bave glavoboljama, ustanovljeno je da aktivna tvar  ibuprofen, u dozi koju sadrže Neofen Forte tablete učinkovito djeluje na zaustavljanje migrenskog napada.

Jedan od rjeđih oblika glavobolje, koji značajno više pogađa muškarce, je tzv. “Cluster” glavobolja, jaka glavobolja u području oka ili sljepoočne kosti uz suzenje, crvenilo oka, začepljenost te strane nosa i znojenje na čelu i licu. Uzrokovana je stresom, vrućinom, izostavljanjem obroka i alkoholom. Kod glavobolja praćenih visokom napetošću i psihičkim opterećenjem potrebno je konzultirati i psihologa, a mogu se primijeniti i akupunktura te akupresura ili fizikalna terapija

Neizostavna bol koju je osjetila gotovo svaka žena je bol tijekom mjesečnice. Uzrokovana je oslobađanjem prostaglandina u maternici, a blokiranjem njihove sinteze bol se uklanja. Upravo na taj način djeluju Neofen tablete. Menstrualnu bol treba započeti liječiti već 1-2 dana prije očekivane menstruacije. Na taj način u slijedećih nekoliko ciklusa bolne menstruacije više neće biti problem. Pri liječenju bolova tijekom menstruacije Neofen tablete bi trebalo primjenjivati po shemi, svakih 4-6 sati jedna do dvije tablete. Takvom primjenom menstruacija će biti manje obilna i bez ugrušaka, trajati će kraće nego prije, posljedično će spriječiti anemiju jer će se sačuvati više željeza u organizmu.

Križobolja je najčešći oblik kronične boli. Velik udio kroničnih bolova čine neuralgije ili polineuropatije, bolovi kostiju i zglobova, artroza, reumatski bolovi, osteoporoza, karcinomska bol i dr. Kronična bol može nastati iz neliječene akutne boli i može uzrokovati ozbiljne fizičke psihičke, kognitivne i psihosocijalne poteškoće. Križobolja i drugi oblici kronične boli su veliki javnozdravstveni i socioekonomski problem i zato ih je potrebno liječiti lijekovima ili po potrebi operativno kako bi se poboljšala kvaliteta života osoba koji pate od ovih bolova. Križobolja, reumatski bolovi i drugi kronični bolovi uspješno se liječe Neofenom Forte jer taj lijek spada u antireumatsku skupinu lijekova, te će osim uklanjanja boli djelovati i na zaustavljanje upale koja je popratni simptom ovih stanja.

Neofen djeluje brzo, već unutar 15-20 minuta, dugotrajno – učinak ublažavanja boli traje do 6 sati, ne izaziva navikavanje  i uz pravilnu primjenu ne nadražuje želudac. Neofen tablete i Neofen Forte tablete namijenjene su liječenju različitih vrsta bolova, i akutnih i kroničnih i pravi su izbor kod različitih bolnih stanja. 
  
www.belupo.hr       

HRVATSKA KVALITETA ZA EUROPSKU BUDUĆNOST

Bez recepta u ljekarnama.

Prije primjene obavezno pročitajte uputu! Za detaljnije informacije obratite se liječniku ili ljekarniku

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika