Cluster glavobolja – najbolnija i najneprepoznatija glavobolja

Cluster glavobolja je primarna glavobolja iz skupine trigeminalnih autonomnih cefalalgija za koju su karakteristični napadaji u nakupinama.
 

Cluster glavobolja je primarna glavobolja iz skupine trigeminalnih autonomnih cefalalgija za koju su karakteristični napadaji u nakupinama (eng. cluster) s tendencijom peridičkog ponavljanja nakon slobodnog intervala. To znači da se glavobolja javlja svakodnevno, obično u noćnim satima kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, nakon čega prestaje te se ponavlja  ciklički u slično doba godine. S obzirom na razdoblje boli, dijeli se na epizodičku cluster glavobolju (bol traje od 7 dana do godinu dana s razdobljem bez boli dužem od mjesec dana) i kroničnu cluster glavobolju kod koje bolesnik preko godinu dana ima svakodnevne glavobolje. Poznata je još pod nazivom histaminska glavobolja, Bing-Hortonova glavobolja, migrenska neuralgija, „alarm-clock“ glavobolja. S obzirom da je ta vrsta glavobolja izuzetno bolna neki ju nazivaju i „suicidalnom“ glavoboljom. Unatoč vrlo specifičnoj  kliničkoj slici to je tip glavobolje koji često ostaje neprepoznat u Hrvatskoj, ali i u svijetu te do ispravnog postavljanja dijagnoze protekne i nekoliko godina, a bolesnik u međuvremenu posjeti nekoliko različitih specijalista. Postoje nekoliko epidemioloških studija o cluster glavoboljama koji pokazuju da su rijetke, javljaju se u mlađoj i srednjoj životnoj dobi i za razliku od migrene, češće su u muškaraca.

Od provocirajućih čimbenika poznato je da konzumacija alkohola u cluster periodu može precipitirati napadaj glavobolje kao i nikotin. Iako patofiziologija boli nije u potpunosti objašnjena, novije studije s PET- MR mozga pokazale su veću aktivaciju istostranog hipotalamusa (dio mozga koji regulira naš biološki unutrašnji sat) za vrijeme cluster perioda čime se objašnja periodicitet u nastanku glavobolje. Cluster glavobolja karakterizirana je oštrom, sijevajućom boli u području jednog oka koju bolesnik opisuje kao žareću ili svrdlajuću.  Bol traje između 15-180 minuta, jednom ili više puta dnevno, te je karakteristično  da se javlja obično nakon usnivanja, uvijek u isto vrijeme i iz noći u noć, a to razdoblje svakodnevnog pojavljivanja boli zove se cluster razdoblje. Uz bol javljaju se autonomni simptomi tipa suzenja i crvenila oka, začepljenosti ili sekrecije iz nosa i spuštanje kapka. Za razliku od migrene, ti bolesnici su izraziti psihomotorno agitirani, hodaju, trče, viču ili se sjedeći naginju naprijed- nazad držeći se za bolno području, a zbog intenziteta boli neki bolesnici imaju suicidalne ideje.

Dijagnoza cluster glavobolje postavlja se na temelju tipične kliničke slike i neurološkog pregleda te u većini bolesnika nije potrebna nikakva druga obrada. Obični analgetici dostupni u slobodnoj prodaji nisu efikasni s obzirom da glavobolja nastupa naglo i kratko traje. Liječenje se može podijeliti na akutno liječenje (liječenje samog napadaja) i profilaktično liječenje što podrazumjeva svakodnevno uzimanje lijeka u cilju smanjivanja frekvencije i intenziteta glavobolje. U akutnom napadaju inhalacija čistog kisika kroz 10 minuta u sjedećem položaju  u 70- 80 % bolesnika prekida ili barem smanjuje intenzitet boli. Nadalje, za smanjivanje napadaja mogu se koristiti triptani (lijekovi koji se inače koriste u liječenju migrene), međutim njihovo prekomjereno uzimanje može dovesti do ovisnosti. Zbog toga kod većine bolesnika indicirano je profilaktično liječenje i to s kortikosteroidima kroz obično 3 tjedna uz obaveznu gastroprotekciju. Kortikosteroidi su izuzetno efikasni za potpuno prekidanje cluster razdobolja, međutim zbog brojnih nuspojava njihova dugotrajna upotreba nije preporučljiva. Stoga u bolesnika s dugotrajnim napadajima i velikom učestalosti ponovog javljanja preporučuje se dugotrajno uzimanje blokatora kalcijevih kanala (verapamil), antiepileptika i/ili litija.

Svaka izuzetno bolna, jednostrana glavobolja koja se javlja gotovo uvijek u isto vrijeme, obično iz noći u noć, s pridruženim suzenjem i crvenilom očijom, začepljenosti ili curenjem nosa zahtjeva pregled neurologa u Ambulanti za glavobolju radi ispravnog postavljanja dijagnoze i uvođenja odgovarajuće terapije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika