Europske smjernice za primjenu monoklonskih antitijela na CGRP i CGRP receptor u profilaktičkom liječenju migrene

Bolesnicima s epizodičkom ili kroničnom migrenom u kojih su primijenjena barem dva nespecifična profilaktička lijeka (npr. propranolol, duloksetin, amitriptilin .. ) ali su izostavljena zbog neučinkovitosti ili nuspojava ili ih nije bilo moguće primjeniti zbog drugih postojećih bolesti.

Kojim bolesnicima s migrenom treba prepisati monoklonska protutijela na CGRP i CGRP receptor u profilaktičkom liječenju migrene?

Bolesnicima s epizodičkom ili kroničnom migrenom u kojih su primjenjena barem dva nespecifična profilaktička lijeka (npr. propranolol, duloksetin, amitriptilin .. ) ali su izostavljena zbog neučinkovitosti ili nuspojava ili ih nije bilo moguće primjeniti zbog drugih postojećih bolesti. Za kroničnu migrenu osim oralnih profilaktika dolazi u obzir i  prethodna neuspješna aplikacija botulin toksina A.

Što kad bolesnik već uzima neki nespecifični profilaktički lijek koji je neučinkovit?

Ukoliko se radi o epizodičkoj migreni (do 14 dana mjesečno) tada je potrebno prilikom uvođenja monokloskih protutijela taj lijek izostaviti. Ako bolesnik ima kroničnu migrenu (više od 15 dana mjesečno) tada u prvih par mjeseci potrebna je istovremena primjena oba lijeka, te u slučaju učinkovitosti monoklonskih protutijela izostaviti nespecifičnu profilaktičku terapiju a nastaviti s monoklonalnim protutijelom. U bolesnika s kroničnom migrenom u kojih je primjenjen botulinski toksin te se pokazao neučinkovit, preporučuje se prije primjene monoklonskih protutijela izostaviti primjenu istog.

Koliko dugo se primjenjuju monoklonska protutijela?

U bolesnika s epizodičnom i kroničnom migrenom ti lijekovi se primjenjuju između 6-12 mjeseci.

 

U kojih bolesnika su  CGRP- monoklonska protutijela kontraindicirana?

Ne smiju se primjenjivati CGRP-monoklonska protutijela u trudnica i dojilja, u osoba    koje prekomjereno konzumiraju alkohola ili droge, bolesnika s teškim psihičkim poremećajem te kod kardioloških bolesnika  i onih koji su preboljeli moždani udar. 

 

Je li potrebno monitorirati neutralizirajuća protutijela u bolesnika koji su na terapiji CGRP- monoklonskim protutijelima?

Nije potrebno monitoriranje protutijela u kliničkoj praksi.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika