Je li glavobolja simptom ili bolest?

Glavoboljom nazivamo bol lokaliziranu u području glave, lica i gornjeg dijela vrata. Ona se ubraja među 10 najčešćih simptoma zbog kojih se bolesnici obraćaju liječniku obiteljske medicine.

Glavoboljom nazivamo bol lokaliziranu u području glave, lica i gornjeg dijela vrata. Ona se  ubraja među 10 najčešćih simptoma zbog kojih se bolesnici obraćaju liječniku obiteljske medicine. S obzirom na tako veliku učestalost u općoj populaciji i razmišljanje da je glavobolja „nešto što svatko ima i da ponekad mora boljeti glava“ puno bolesnika nikada nije bilo na pregledu neurologa te im nikada nije postavljena dijagnoza tipa glavobolje. Bolesnici samoinicijativno uzimaju različite lijekove protiv boli koji su dostupni u ljekarnama bez recepta što u nekim slučajevima može biti opasno i štetno.

Prema Međunarodnoj klasifikaciji glavobolja iz 2013. g,  postoji 300- njak različitih vrsta glavobolja te je osnovna podjela glavobolja na primarne i sekundarne glavobolje. Primarne glavobolje prvenstveno predstavljaju bolest i one nastaju zbog funkcijskih poremećaja mozga. Ima ih desetak i najčešće su migrena, tenzijska i cluster glavobolja. Za razliku od primarnih, sekundarne glavobolje  samo su simptom neke druge bolesti poput tumora mozga, moždanog udara, infekcije i dr. Bitno je znati da u velikoj većini slučajeva (gotovo 90%) glavobolje su primarne i za postavljanje dijagnoze dovoljno je samo detaljno porazgovarati s bolesnikom i pregledati ga (anamneza i neurološki status). Međutim, bitno je naglasiti da kliničar mora pažljivo saslušati i pregledati svakog bolesnika kako bi prepoznao upozoravajuće simptome i znakove tipične za rjeđe, ali potencijalno opasne sekundarne glavobolje.

Da bi se postavila ispavna dijagnoza glavobolja neophodno je poznavati Međunarodnu klasifikaciju glavobolja iz 2013. g.

 

PRIMARNESEKUNDARNE

 1. migrena
 2. tenzijska glavobolja
 3. trigeminalne autonomne glavobolje
 4. ostale primarne glavobolje
  1. glavobolja kod kašlja
  2. kod vježbanja
  3. povezana sa seksualnom aktivnošću
  4. poput udara groma
  5. na hladni stimulus
  6. kod vanjskog pritiska
  7. probadajuća
  8. numularna glavobolja
  9. hipnička glavobolja
  10. nova dnevno prisutna glavobolja

Glavobolje povezane s

 1. traumom glave i/ili vrata
 2. kranijalnim ili cervikalnim vaskularnim poremećajima
 3. ne-vaskularnim intrakranijalnim poremećajima
 4. uzimanjem supstancija ili njihovim ukidanjem
 5. infekcijama
 6. poremećajima homeostaze
 7. poremećajima kranija, vrata, uha, nosa
 8. psihijatrijskim poremećajima

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika