Korsakovljev sindrom

Korsakovljev sindrom karakteriziran je poremećajem pamćenja (pri čemu je osobito oštećeno kratkoročno pamćenje) i poremećajem ponašanja.

Korsakovljev sindrom karakteriziran je poremećajem pamćenja (pri čemu je osobito oštećeno kratkoročno pamćenje) i poremećajem ponašanja. Nastaje zbog nedostatka vitamina B1 (tiamina). Vrlo često razvoju Korakovljevog sindroma prethodi Wernickeova encefalopatija. Najčešće se javlja u bolesnika koji nekontrolirano konzumiraju alkohol, iako se može javiti i u bolesnika oboljelih od AIDS-a, različitih malignih bolesti (npr. nakon operacije malignoma želuca), malapsorpcije, kroničnih infekcija. Prevalencija bolesti nije poznata  i smatra se da je taj tip demencije rjeđi od Alzheimera i vaskularne demencije te bolest vrlo često ostane neprepoznata. Glavno kliničko obilježje Korsakovljevog sindroma je nemogućnost pamćenja novih informacija.

Također, jedna od glavnih karakteristika su konfabulacije, prilikom čega bolesnik opisuje izmišljene događaje sa čime bolesnik nastoji pokriti gubitke u memoriji. Bolesnici mogu imati slušne i vidne halucinacije. Ne postoje specifične dijagnostičke metode kojima se može postaviti dijagnoza Korakovljevog sindroma nego s dijagnoza postavlja na temelju anamnestičkih podataka /bitan je podatak o prekomjerenom uzimanju alkohola/.

Vrlo često Korsakovljevom sindromu prethodi Wernickeova encefalopatija. Stoga je izuzetno bitno na vijeme prepoznati oba poremećaja i započeti liječenje vitaminom B1. Prema rezultatima studija oko 25 % bolesnika s Korakovljevim sindromom  spontano se oporavi, u oko 25% zaostaje trajni kognitivni poremećaj, dok u 50 % bolesnika dolazi do blažeg poboljšanja ali  i u tom slučaju neophodno je liječiti bolesnika vitaminom B1 kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika