Kratkotrajni jednostrani neuralgiformni napadaji glavobolje praćeni konjuktivalnom injekcijom i lakrimacijom (eng. SUNCT) -3. Dio

Uz cluster glavobolju, paroksizmalnu hemikraniju, hemikraniju continu-u u skupinu trigeminalnih autonomnih cefalalgija još spada rijedak tip glavobolje dugačkog naziva- kratkotrajni jednostrani neuralgiformni napadaji glavobolje praćeni konjuktivalnom injekcijom i lakrimacijom (eng. short-lasting unilateral neuralgiform headache with conjunctival injection and tearing- SUNCT). Radi se o izuzetno jakoj boli lociranoj u području oka ili sljepočnica, isključivo na jednoj strani. Uz bol, prisutno je crvenilo oka, pojačano suzenje oka, moguće je da se bolesniku spusti kapak, te je nos ili začepljen ili curi. Također, na tom oku sužena je zjenica. Od cluster glavobolje i paroksizmalne hemikranije prvenstveno se razlikuje se  po kratkoći trajanja ataka (prosječno 61 sekundu) i visokoj frekvenciji ataka (prosječno 28). Većina ataka događa se danju s bimodalnom distribucijom  (atake se javljaju ujutro i predvečer).

Noćni napadaju su izrazito rijetki. Taj oblik glavobolje jako je rijedak i u kliničkoj praki, međutim često se zamjenjuje s neuralgijom trigeminusa. Za razliku od SUNCT-a, kod neuralgije trigeminusa bol je prisutna u donje 2/3 lica, oko ne suzi, niti curi nos, te se bol pogoršava prilikom otvaranja ustiju bilo kod govora, zijevanja, jedenja, pranja zubi tako da ti bolesnici izbjegavaju svaki pokret. Liječenje SUNCT-a je izrazito teško. Za razliku od paroksizmalne hemikranije ne reagira na terapiju indometacinom. S obzirom na kratkoću inividualnih ataka akutna terapija analgeticima  nema smisla te je u tih bolesnika indicirana profilaktička terapija (svakodnevno uzimanje nekog lijeka). Opisani su slučajevi s dobrim odgovorom na neke antiepileptike kao što su lamotrigin, topiramat i gabapentin.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika