Tranzitorna (prolazna) globalna amnezija

Tranzitorna globalna amnezija je iznenadna, kratkotrajna epizoda gubitka memorije. Iako se smatra da je puno rjeđa od moždanog udara, bolesnici s takvom kliničkom slikom često se javljaju u hitnu neurološku ambulantu.

Tranzitorna globalna amnezija je iznenadna, kratkotrajna epizoda gubitka memorije. Iako se smatra da je puno rjeđa od moždanog udara, bolesnici s takvom kliničkom slikom često se javljaju u hitnu neurološku ambulantu. S obzirom da ta epizoda kratko traje /najčešće par sati / bolesnici ponekad sami dođu na pregled i opišu navedeno stanje, iako češće budu u pratnji članova obitelji koju su izuzetno uplašeni s „ponašanjem“ bolesnika.

Tijekom epizode tranzitorne globalne amnezije, bolesnik se ne sjeća što se neposredno prije dogodilo, kako se našao na nekom mjestu, što treba raditi i često ponavlja ista pitanja unatoč tome što mu je netko prethodno odgovorio na isto. Ta pitanja su obično tipa „Zašto sam ja došao ovdje?“ ili „Što radim ovdje?„ Obično se javlja u srednjoj ili starijoj dobi. Karakteristika tranzitorne globalne amnezije je da bolesnik zna tko je i bez problema prepoznajete ljude koje dobro poznaje.

S vremenom tegobe regrediraju, obično traje od nekoliko sati do najduže jednog dana,  neki bolesnici se postepeno prisjećaju događaja i okolnosti dok u nekih bolesnika ostaje trajna rupa u sjećanju. Iako izgleda zastrašujuće, ne radi se o ozbiljnom poremećaju. Bitna je karakakteristika tranzitorne globalne amnezije da ti bolesnici nemaju neki drugi neurološki poremećaj tipa gubitka svijesti, slabost jedne strane tijela, smetnje govora….

Također bitan je podatak o eventualno prisutnom febrinom stanju. Uzrok nastanka tog neurološkog poremećaja nije sasvim jasan. Mišljenja da se radi o prolaznom poremećaju cirkulacije ili o vrsti epileprtičkog napadaja danas su odbačena. Ukoliko bolesnik dođe u hitnu neurološku ambulantu po detaljnom neurološkom pregledu učinit će s neuroradiološka obrada (MSCT mozga) kako bi se isključio moždani udar a dodatno će se preporučiti ultrazvučna obrada krvnih žila i elektroencefalografija (EEG). Tranzitorna globalna amnezija vrlo rijetko se ponavlja u istog bolesnika.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika