ZABLUDE (i istine) O MIGRENI- dio 2.

Zlatno pravilo u liječenju migrene je uzeti lijek odmah na početku napadaja….

ZABLUDA broj 8. Pričekat ću još malo s tabletom, možda prođe!
Zlatno pravilo u liječenju migrene je uzeti lijek odmah na početku napadaja.

ZABLUDA broj 9. Uzet ću samo pola tablete!
Potrebno je odmah uzeti maksimalnu pojedinačnu terapijsku dozu lijeka.

ZABLUDA broj 10. Neurolog mi je prepisao triptan. U kutiji ih ima samo 2 ili 6, sigurno su opasni!
Triptani su specifični lijekovi za migrensku ataku u bolesnika koji ne reagiraju na obične analgetike. Namijenjeni su isključivo za migrenu i imaju visok sigurnosni profil.

ZABLUDA broj 11. Imam česte migrene i neurolog mi je prepisao lijek koji moram uzimati svaki dan! Postat ću ovisan o lijekovima!
U bolesnika u kojih glavobolja traje duže od 2 dana mjesečno, kod kojih su triptani neučinkoviti ili napadaji značajno ometaju bolesnika u svakodnevnom funkcioniranju indicirana je profilaktička terapija što podrazumijeva svakodnevno uzimanje lijeka u cilju smanjenja frekvencije i intenziteta napadaja. Također ti lijekovi spriječavaju pogoršanje već prisutne ili nastanak kronične boli.

ZABLUDA broj 12. Radije uzimam lijekove samo kad me boli nego profilaksu.
Svakodnevno uzimanje bilo kojeg analgetika duže od tri mjeseca dovodi do glavobolje uzrokovane prekomjerenim uzimanjem lijekova. Osobito opasni su pripravci s kodeinom i kofeinom koji se mogu kupiti bez recepta u ljekarni.

ZABLUDA broj 14. Neurolog mi je propisao lijek koji moram uzimati svaki dan a piše da je on za liječenje epilepsije, depresije ili arterijske hipertenzije. Ne želim to uzimati!!
U mozgu nalaze se kemijski spojevi koji se zovu neurotransmitori kao što su serotonin, noradrenalin, glutamat, dopamin i dr. Poremećaj njihovog izlučivanja u vidu viška ili manjka pojedinog neurotransmitora  dovodi do različitih neuroloških ili psihijatrijskih bolesti tipa epilepsije, depresije, shizofrenije, Parkinsonove bolesti… To je razlog što se isti lijekovi koriste u liječenju različitih bolesti ali u različitoj dozi te u različitim kombinacijama. 

ZABLUDA broj 14. Dobit ću moždani udar jer prije glavobolje suzi mi se vidno polje ili vidim isprekidane linije ili vidim užarenu nit; ponekad imam trnce jedne strane tijela; otežano izgovaram riječi…
Bolesnici s dijagnozom „migrena s aurom“ prije početka glavobolje mogu imati auru koja je definirana kao žarišni i prolazni neurološki deficit. Najčešća je vidna aura koja se prezentira suženjem vidnog polja, kod nekih isprekidanim linijama ili kao da se gleda u užarenu nit. U nekih bolesnika javljaju se osjetni fenomeni tipa trnjenja ili utrnulosti najčešće polovice tijela. Neki bolesnici navode smetnje govora u vidu otežanog izgovaranja riječi. Aura u prosjeku traje između 5 i 60 minuta i iza nje slijedi pulsirajuća glavobolja obično praćena mučninom, povraćanjem, bolesniku smeta svjetlo, buka i mirisi te mu je lakše ako miruje.

ZABLUDA broj 15. Nakon migrenskog napadaja osjećat ću se odlično!
Veliki broj bolesnika može „predosjetiti“ migrenu u vidu povećane potrebe za jedenjem slatkog, umora, depresije, u nekih euforije. Također po završenom migrenskom napadaju više od polovice bolesnika osjeća se iscrpljeno, razdražljivo te se žali na bolove u mišićima. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika