Zašto nastaju trnci

Utrnutost je subjektivan doživljaj gubitka osjeta određenog dijela tijela.

Utrnutost je subjektivan doživljaj gubitka osjeta određenog dijela tijela. Često je popraćeno ili kombinirano s drugim promjenama  osjeta, poput osjećaja probadanja ili pečenja. Utrnulost se može pojaviti duž pojedinog živca s jedne strane tijela, ili se može javljati  simetrično, s obje strane tijela. Osjećaj utrnutosti može biti prisutan u jednom  dijelu tijela ili u čitavom tijelu. 

Što uzrokuje trnce udova?

Ukočenost i trnci u potkoljenici ili stopalu izuzetno su česti. Živci u tom dijelu tijela stisnu se dok osoba sjedi, gušeći dotok krvi u to područje, što uzrokuje utrnutost. Ovo je privremeno stanje koje nestaje pri ustajanju kada se omogući normalan protok krvi. Slično tome, tijekom intenzivnog vježbanja postoje mnogi čimbenici koji mogu inhibirati protok krvi u stopalima ili potkoljenicama i izazvati trnce.  Utrnutost potkoljenica tijekom trčanja ili vježbanja prilično je česta i trebala bi brzo nestati sama od sebe. Ponekad utrnutost  može biti povezana i s ozbiljnim stanjem poput  oštećenja živca, iritacije ili kompresije. Kada se utrnutost dogodi bez drugih simptoma, to obično ne predstavlja hitno stanje.

Simptomi utrnutosti se javljaju u nizu različitih stanja od kojih su neka:

-kompresija zbog osteoartritisa.

-kompresivne neuropatije, poput sindroma karpalnog tunela i išijasa. Išijas izaziva bol koji počinje u donjem dijelu leđa i širi se stražnjim dijelom jedne noge. Također može uzrokovati širenje boli po stražnjici i bokovima. Ovo stanje obično pogađa samo jednu stranu tijela. Iako je bol početni simptom išijasa, može se također osjetiti utrnutost i slabost mišića u nozi ili stopalu. U blažim slučajevima išijas prođe sam od sebe.

– dijabetička neuropatija je stanje oštećenja živaca izazvano dijabetesom. Simptomi se obično prvo osjete na nogama i stopalima, ali mogu se proširiti na ruke,  i druga područja tijela. Iako u nekim slučajevima simptomi dijabetičke neuropatije mogu biti blagi, ovo stanje može biti vrlo ozbiljno. Dijabetička neuropatija može se spriječiti dobrom kontrolom šećera u krvi.

-fibromialgija.

-Guillain-Barréov sindrom.

-multipla skleroza. Multipla skleroza je autoimuni poremećaj koji utječe na  središnji živčani sustav. Ima mnogo simptoma, uključujući i pojavu utrnutosti pojedinih dijelova tijela.  Trnci u donjem dijelu tijela često su jedan od prvih znakova.

– bolest perifernih arterija. Nakupljanje naslaga na arterijama može ograničiti protok krvi u potkoljenicama i uzrokovati utrnutost. Ako se radi o bolesti perifernih arterija obično je zahvaćeno mjesto hladno na dodir.

-bolesti štitnjače.

-nedostatak vitamina B12.

Trudnice u trećem tromjesečju trudnoće  često imaju  trnce i utrnutost udova zbog oteklina  koje vrše pritisak na živce.

Međutim, utrnutost može biti simptom ozbiljnog hitnog stanja ako se javlja uz simptome kao što su:

-utrnutost  jedne strane tijela

-obješeno lice

– gubitak svijesti

-poteškoće u govoru.

U takvim slučajevima uzrok može biti moždani udar koji je   hitno stanje i traži hitnu medicinsku pomoć kako bi se spriječile trajne posljedice.

Dijagnostička obrada utrnutosti udova

Budući da utrnutost udova može biti posljedica različitih čimbenika, dijagnostička obrada je često vrlo opsežna kako bi se utvrdio  uzrok tegoba. Dijagnostička obrada uključuje uzimanje detaljnih podataka o tome gdje se javljaju tegobe, koliko dugo traju, što ih provocira te je bitno vidjeti koje sve lijekove osoba uzima kao i popratne bolesti. Fizikalni  pregled vrlo često obuhvaća i procjenu neuroloških  funkcija. Ponekad za postavljanje dijagnoze mogu biti potrebne daljnje pretrage.  To uključuje MR ili CT snimke mozga kao i laboratorijske pretrage poput kompletne krvne slike, elektrolita, testova bubrežne funkcije, mjerenje glukoze, test razine vitamina B12, hormone štitnjače i drugo.

Što napraviti kada se javljaju trnci?

Ako se trnci javljaju u stopalima i ometaju hod  nošenje čarapa i cipela koje dobro pristaju, čak i kod kuće, mogu spriječiti daljnje ozljede i oštećenja stopala. Osobe s utrnutošću u stopalima također mogu zahtijevati trening hodanja što je  metoda rehabilitacije fizikalnom terapijom.

Oni koji osjećaju utrnutost prstiju i ruku također bi trebali poduzeti mjere predostrožnosti kako bi spriječili opekline. To uključuje izbjegavanje tople vode i drugih izvora topline jer utrnutost može utjecati na sposobnost osjeta vrućih predmeta.

Također ne treba zaboraviti zdrave životne navike poput  zdrave prehrane, redovitog vježbanja, adekvatne tjelesne kilaže i nošenja ugodne, široke odjeće.

Privremena obamrlost stopala ili potkoljenice zbog predugog sjedenja sasvim je normalna i nema razloga za brigu. Mnogo je potencijalnih uzroka utrnutosti udova od kojih su neki rezultat ozbiljnih i hitnih stanja te je bitno da ako trnci ne prolaze već se pogoršavaju da se javite svom liječniku kako bi se ustanovio uzrok tegobe i započelo liječenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika