Zašto nastaju trnci

Utrnutost je subjektivan doživljaj gubitka osjeta određenog dijela tijela.

Utrnutost je subjektivan doživljaj gubitka osjeta određenog dijela tijela. Često je popraćeno ili kombinirano s drugim promjenama  osjeta, poput osjećaja probadanja ili pečenja. Utrnulost se može pojaviti duž pojedinog živca s jedne strane tijela, ili se može javljati  simetrično, s obje strane tijela. Osjećaj utrnutosti može biti prisutan u jednom  dijelu tijela ili u čitavom tijelu. 

Što uzrokuje trnce udova?

Ukočenost i trnci u potkoljenici ili stopalu izuzetno su česti. Živci u tom dijelu tijela stisnu se dok osoba sjedi, gušeći dotok krvi u to područje, što uzrokuje utrnutost. Ovo je privremeno stanje koje nestaje pri ustajanju kada se omogući normalan protok krvi. Slično tome, tijekom intenzivnog vježbanja postoje mnogi čimbenici koji mogu inhibirati protok krvi u stopalima ili potkoljenicama i izazvati trnce.  Utrnutost potkoljenica tijekom trčanja ili vježbanja prilično je česta i trebala bi brzo nestati sama od sebe. Ponekad utrnutost  može biti povezana i s ozbiljnim stanjem poput  oštećenja živca, iritacije ili kompresije. Kada se utrnutost dogodi bez drugih simptoma, to obično ne predstavlja hitno stanje.

Simptomi utrnutosti se javljaju u nizu različitih stanja od kojih su neka:

-kompresija zbog osteoartritisa.

-kompresivne neuropatije, poput sindroma karpalnog tunela i išijasa. Išijas izaziva bol koji počinje u donjem dijelu leđa i širi se stražnjim dijelom jedne noge. Također može uzrokovati širenje boli po stražnjici i bokovima. Ovo stanje obično pogađa samo jednu stranu tijela. Iako je bol početni simptom išijasa, može se također osjetiti utrnutost i slabost mišića u nozi ili stopalu. U blažim slučajevima išijas prođe sam od sebe.

– dijabetička neuropatija je stanje oštećenja živaca izazvano dijabetesom. Simptomi se obično prvo osjete na nogama i stopalima, ali mogu se proširiti na ruke,  i druga područja tijela. Iako u nekim slučajevima simptomi dijabetičke neuropatije mogu biti blagi, ovo stanje može biti vrlo ozbiljno. Dijabetička neuropatija može se spriječiti dobrom kontrolom šećera u krvi.

-fibromialgija.

-Guillain-Barréov sindrom.

-multipla skleroza. Multipla skleroza je autoimuni poremećaj koji utječe na  središnji živčani sustav. Ima mnogo simptoma, uključujući i pojavu utrnutosti pojedinih dijelova tijela.  Trnci u donjem dijelu tijela često su jedan od prvih znakova.

– bolest perifernih arterija. Nakupljanje naslaga na arterijama može ograničiti protok krvi u potkoljenicama i uzrokovati utrnutost. Ako se radi o bolesti perifernih arterija obično je zahvaćeno mjesto hladno na dodir.

-bolesti štitnjače.

-nedostatak vitamina B12.

Trudnice u trećem tromjesečju trudnoće  često imaju  trnce i utrnutost udova zbog oteklina  koje vrše pritisak na živce.

Međutim, utrnutost može biti simptom ozbiljnog hitnog stanja ako se javlja uz simptome kao što su:

-utrnutost  jedne strane tijela

-obješeno lice

– gubitak svijesti

-poteškoće u govoru.

U takvim slučajevima uzrok može biti moždani udar koji je   hitno stanje i traži hitnu medicinsku pomoć kako bi se spriječile trajne posljedice.

Dijagnostička obrada utrnutosti udova

Budući da utrnutost udova može biti posljedica različitih čimbenika, dijagnostička obrada je često vrlo opsežna kako bi se utvrdio  uzrok tegoba. Dijagnostička obrada uključuje uzimanje detaljnih podataka o tome gdje se javljaju tegobe, koliko dugo traju, što ih provocira te je bitno vidjeti koje sve lijekove osoba uzima kao i popratne bolesti. Fizikalni  pregled vrlo često obuhvaća i procjenu neuroloških  funkcija. Ponekad za postavljanje dijagnoze mogu biti potrebne daljnje pretrage.  To uključuje MR ili CT snimke mozga kao i laboratorijske pretrage poput kompletne krvne slike, elektrolita, testova bubrežne funkcije, mjerenje glukoze, test razine vitamina B12, hormone štitnjače i drugo.

Što napraviti kada se javljaju trnci?

Ako se trnci javljaju u stopalima i ometaju hod  nošenje čarapa i cipela koje dobro pristaju, čak i kod kuće, mogu spriječiti daljnje ozljede i oštećenja stopala. Osobe s utrnutošću u stopalima također mogu zahtijevati trening hodanja što je  metoda rehabilitacije fizikalnom terapijom.

Oni koji osjećaju utrnutost prstiju i ruku također bi trebali poduzeti mjere predostrožnosti kako bi spriječili opekline. To uključuje izbjegavanje tople vode i drugih izvora topline jer utrnutost može utjecati na sposobnost osjeta vrućih predmeta.

Također ne treba zaboraviti zdrave životne navike poput  zdrave prehrane, redovitog vježbanja, adekvatne tjelesne kilaže i nošenja ugodne, široke odjeće.

Privremena obamrlost stopala ili potkoljenice zbog predugog sjedenja sasvim je normalna i nema razloga za brigu. Mnogo je potencijalnih uzroka utrnutosti udova od kojih su neki rezultat ozbiljnih i hitnih stanja te je bitno da ako trnci ne prolaze već se pogoršavaju da se javite svom liječniku kako bi se ustanovio uzrok tegobe i započelo liječenje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Neurologija

MR anigiografija – molim očitanje nalaza

Neurologija

Kako se liječi migrena?

Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Neurologija

Migrena

Migrena je jaka glavobolja koja uzrokuje pulsirajuću glavobolju jedne polovice glave. Faza glavobolje kod migrene obično traje najmanje četiri sata, ali može trajati i više. Težina glavobolje se pogoršava sa: – tjelesnom aktivnosti – izloženosti svjetlu – glasnom bukom – jakim mirisima. Migrene mogu ometati svakodnevnu rutinu i utjecati na sposobnost ispunjavanja osobnih i društvenih […]

Neurologija

Tikovi

Tikovi su brzi, stereotipni pokreti koji rezultiraju iznenadnim trzajima tijela ili zvukovima koje je teško kontrolirati. Česti su u djetinjstvu i obično se prvi put pojavljuju u dobi od oko 5 godina. Povremeno se mogu prvi put javiti u odrasloj dobi. Tikovi mogu biti prolazni i spontano prestati, ali mogu biti frustrirajući i ometati svakodnevne […]

Neurologija

Zašto nastaje osjećaj pritiska u glavi?

Pritisak u glavi može biti posljedica glavobolje ili infekcije uha, ali može signalizirati i teže stanje, poput potresa mozga. Može se pojaviti s drugim simptomima poput vrtoglavice. Brojna stanja mogu uzrokovati osjećaj stezanja, težine ili pritiska u glavi. Većina stanja koja rezultiraju pritiskom u glavi nisu razlog za uzbunu. Uobičajene uključuju tenzijske glavobolje, migrenu, stanja […]

Neurologija

VEP – vrtoglavice i glavobolje

Neurologija

Traumatska ozljeda mozga

Traumatska ozljeda mozga je ozljeda glave ili mozga uzrokovana traumom koja remeti normalnu funkciju mozga. Događaji koji dovode do traumatske ozljede mozga razlikuju se. Među civilima, nesreće motornih vozila vodeći su uzrok traumatskih ozljeda mozga; među malom djecom i starijim odraslim osobama padovi su glavni uzrok traumatske ozljede mozga; a među vojnicima i veteranima, najčešći […]

Neurologija

Tumori pinealne regije

Tumori pinealne regije su tumori same pinealne žlijezde ili tkiva koje je okružuje. Pinelana žlijezda je mali organ u obliku graška u središtu mozga koji je odgovoran za proizvodnju i izlučivanje melatonina (koji je poznatiji kao hormon sna) u tamnom okruženju. Njegove primarne funkcije su reguliranje 24-satnog unutarnjeg tjelesnog sata (ili cirkadijalnog ritma), kao i […]