Mali načini da se izgubi mnogo od prekomjerne tjelesne težine

Poteškoća sa smanjenjem prekomjerne tjelesne težine obično je u tome što to često samo želimo, a mnogo rjeđe stvarno nešto i poduzimamo da to postignemo.

Iskustvo je mnogo puta pokazalo da neće biti potrebno uključivati neke drastične dijete. Prekomjerna tjelesna težina je konačno rezultat mnogih malih, naoko beznačajnih postupaka, kao na primjer, jedenja između obroka ili korištenja automobila čak i za odlazak u obližnju, susjednu ulicu. Čovjek može izgubiti na težini primjenjujući male, razborite promjene u – prehrani, tjelovježbi i životnom stavu. Za polagani, ali sigurni gubitak na težini uključite u svoje dnevne navike 10, 15 ili više malih postupaka, odnosno promjena ponašanja. Oni na prvi pogled izgledaju beznačajni jer svaki za sebe vjerojatno neće imati neki utjecaj. Međutim, više njih zajedno mogu promijeniti ponašanje sasvim dovoljno i postići to da jedete bolje, da se krećete više i da gubite više!

Nemir tijela

Jedna je studija pokazala da neki ljudi, koji se po navici često vrpolje, istežu, svijaju, lupkaju prstom ili stopalom, sagore dnevno i do 800 dodatnih kalorija! Kad god je moguće, učinite da vaše tijelo potroši dodatne kalorije. Pokušajte, na primjer, ustajati s fotelje i otići do televizora kako biste promijenili kanal, a ne upotrebljavati daljinski upravljač. Ili, one knjige koje često upotrebljavate, stavite na neku višu policu, tako da se morate malo pomučiti da ih dosegnete. Podijelite kolače s nekim ako je nemoguće izostaviti ih, preskočiti.

Smanjite količinu sladoleda

Umjesto 3 ili 4 kuglice, kupite 2 ili 1. Nemojte jesti hranu iz originalnih pakovanja. Čovjek obično pojede manje ako hranu izvadi iz originalnog pakovanja i stavi ju na tanjur (u uobičajenoj količini). Još bolje: nemojte kod kuće stvarati zalihe hrane prema kojoj ste „slabi“. Prisilite sebe na to da morate ići u prodavaonicu po obrok kad god osjetite da nećete moći izdržati nagon za hranom. Na taj način osigurat ćete si i malo tjelovježbe (posebno ako odete pješice u prodavaonicu) ili ćete možda odlučiti da to prezalogajenje nije uopće vrijedno sve te gnjavaže.

U kupnju špeceraja idite s punim želucem

Sve one šarene vrećice s hranom i slatkišima predstavljaju dvostruko veći izazov ako gladni kružite među policama trgovine. Kupujte po prethodno napisanoj listi potreba. Dozvolite si samo jednu kupovinu koja nije bila planirana. Ponesite sa sobom u prodavaonicu samo ograničeni iznos novca.

Čvrsto odlučite okaniti se liftova

Do razumnog broja katova koristite stepenice. Usporite hranjenje na taj način što ćete između dva zalogaja žlicu ili viljuškustaviti na stol. Što sporije jedete, brže ćete se osjetiti puni. Uvedite time-out naviku negdje na pola obroka.Taj prekid može biti od nekoliko minuta.

Dajte otkaz kućnoj pomoćnici

Ako imate ženu koja vam dolazi obavljati veliko spremanje stana, dajte joj otkaz. Ovisno o vašoj tjelesnoj težini, ispitivanja su pokazala da možete potrošiti 190 do 300 kalorija za svaki sat pranja prozora, brisanja podova i drugih poslova. Smanjite automatizaciju u domaćinstvu. Prisilite tijelo na više rada. Upotrebljavajte mekani maslac ili margarin. U tom slučaju razmazat ćete na kruh znatno manje, nego kad su tvrdi i kad ih morate nožem strugati. Naučite da je sasvim u redu kazati odlučno „Ne, hvala“ kad vam netko ponudi hranu.

Upoznajte obitelj, prijatelje i kolege na poslu o svojoj želji i odluci da skinete prekomjernu tjelesnu težinu. Zamolite ih za razumijevanje ako im odbijete poziv na ručak ili ponuđenu čokoladu i zamolite ih da vam takve i slične stvari ne guraju pod nos i tako vas dovode u napast. Idite gdje se pleše, gdje se kugla ili provodi kakva fizička aktivnost. Ako ste osoba koja uglavnom provodi dan sjedeći, kartajući ili gledajući televiziju, najviše kalorija koje možete sagorjeti u jednom satu igranja karata je 95, ali valcer, u istom vremenu, može odnijeti 195 do 300 kalorija. Neki drugi plesovi mogu sagorjeti i 330 do 510 kalorija.

Izbjegavajte alkoholna pića

Umjesto toga pijte ne toliko kalorične napitke. Za vrijeme prikazivanja reklama na TV-u – vježbajte. Tih 3 do 4 minute tjelovježbe „udaljit“ će vas od kuhinje ili od piva i čipsa na stolu. Napustite stol čim ste završili s jelom. Jedite samo u predviđeno vrijeme i samo na za to određenom mjestu. Nemojte temeljito pojesti sve s tanjura. Neka vam netko drugi servira jelo i zatražite ponešto manju porciju. To znači maknite čokoladu, napolitanke, lješnjake, bombone itd. sa stola u dnevnom boravku. Prežvačite svaki zalogaj hrane barem 10 puta, kako biste hranu zaista dobro okusili i kako biste sporije jeli.

Ne preskačite obroke

Jedino što ćete postići preskakanjem obroka je to da ćete kasnije više pojesti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika