Može li primjena enteralnih pripravaka spriječiti pothranjenost u starijoj dobi?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će do iduće godine ukupan broj osoba starije dobi (≥60 godina) premašiti 1,2 milijarde. Zdravstveni problem koji se učestalo javlja u starijoj dobi je pothranjenost. Pothranjenost je stanje povezano sa smanjenim unosom energije i proteina koje nastaje zbog brojnih čimbenika, a praćeno je gubitkom mišićne mase (sarkopenija) i krhkošću. U osoba starije dobi česte su promjene okusa i mirisa, smetnje gutanja, nemogućnost samostalnog hranjenja te primjena brojnih lijekova zbog kroničnih bolesti. Sva ta stanja doprinose pojavi pothranjenosti u osoba starije dobi.

WHO ističe da prevalencija pothranjenosti kod starijih osoba iznosi do 47,8 %. Prethodne studije su izvijestile da pothranjenost povezana sa starenjem može nastati zbog utjecaja raznih društvenih i fizioloških promjena specifičnih za tu dob, uključujući promjene okusa te sposobnosti žvakanja i gutanja.

Proteinsko-energetska pothranjenost za posljedicu može imati:

  • ubrzani gubitak mišića,
  • slabiju pokretljivost i samostalnost u svakodnevnom životu, 
  • povećanu učestalost padova i hospitalizacije te
  • veću stopu smrtnosti u starijoj populaciji.

Što su enteralni pripravci?

Enteralni napitci predstavljaju pripravke s lako dostupnim hranjivim tvarima koje mogu osigurati odgovarajuće izvore proteina i energije kod starijih osoba. Iako je nekoliko studija dokazalo specifične učinke enteralnih pripravaka na poboljšanje nutritivnog statusa starijih osoba, većina studija se usredotočila na njihovu upotrebu kod uznapredovale pothranjenosti. Iz tog razloga, cilj nedavne studije bio je istražiti učinke upotrebe enteralnih pripravaka na stanje uhranjenosti i tjelesnu izvedbu štićenika domova za starije osobe koji su bili u riziku od razvoja pothranjenosti.

Detalji novog istraživanja

U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients sudjelovalo je 107 sudionika, štićenika domova za starije osobe koji su bili stariji od 65 godina te izloženi riziku za razvoj pothranjenosti. Ispitanici su nasumično podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina dobivala je redovito informacije o prehrani od strane nutricionista (kontrolna skupina), dok je druga skupina uz redovitu edukaciju svakodnevno uzimala i dva pakiranja enteralnog napitka (intervencijska skupina). Jedno pakiranje od 125 ml sadržavalo je 203 kcal, 7,5 g proteina, 5,6 g masti, 31,8 g ugljikohidrata, 2,5 g vlakana te čitav niz vitamina i mineralnih tvari. Mjerenja sastava tijela, mišićne snage, nutritivnog statusa te biomarkera u krvi provedena su na početku istraživanja, u šestom tjednu te nakon 12 tjedana. Ispitanici su tijekom cijele studije popunjavali anketu o kvaliteti života te anketu o zdravstvenom stanju.

Nakon 12-tjedne intervencije, u skupini koja je uz nutricionističko savjetovanje primala i enteralne pripravke primijećeno je značajno povećanje tjelesne mase s prosječnim iznosom od 1,21 ± 1,83 kg. Također, u ovoj skupini uočeno je povećanje ukupnog energetskog unosa od 35 813 kcal (397,92 kcal × 90 dana). Daljnja značajna poboljšanja primijećena su za indeks tjelesne mase, bolji rezultat brzog testa za procjenu nutritivnog statusa te poboljšanje tjelesne izvedbe poput brzine hoda.

Znanstvenici su zaključili da postoji značajan potencijal upotrebe enteralnih pripravaka koji predstavljaju učinkovitu intervenciju za poboljšanje nutritivnog statusa starijih osoba koje su u riziku od pothranjenosti. Također, znanstvenici ističu važnost redovite procjene kakvoće prehrane kod štićenika domova za starije osobe kako bi se prevenirala pothranjenost starije populacije.

Izvor:

Chen, Y.-H.; Lee, C.-Y.; Chen, J.-R.; Ding, M.-Y.; Liang, F.-Q.; Yang, S.-C. Beneficial Effects of Oral Nutrition Supplements on the Nutritional Status and Physical Performance of Older Nursing Home Residents at Risk of Malnutrition. Nutrients 2023, 15, 4291. https://doi.org/10.3390/nu15194291

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]