Pobliže o cikoriji

Cikorija (Chicorium intybus) je biljka svijetlo plavih cvjetova koja dolazi iz obitelji glavočika.

Rasprostranjena je po čitavoj Europi, a možemo je pronaći na livadama, pašnjacima, uz puteljke i na neobrađenim zemljištima.

Već stoljećima cikorija se koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini, a u našim krajevima najčešće je koristimo za pripremu napitka kao izvrsne alternative kavi, prvenstveno zbog sličnog okusa i boje.

Brojne blagodati korijena cikorije pripisuju se sadržaju vlakana koja se vrlo često ekstrahiraju i koriste kao prehrambeni aditiv ili dodatak prehrani.

Cikorija obiluje inulinom

Suhu tvar svježeg korijena cikorije čini čak 68% inulina. Inulin je prehrambeno vlakno iz skupine fruktooligosaharida, vrste ugljikohidrata koje se sastoji od kratkih lanaca fruktoze, a koje naše tijelo ne može probaviti. Ponaša se kao prebiotik, što znači da služi kao hrana dobrim bakterijama u našem probavnom sustavu. Ove korisne bakterije, poznate kao probiotici, igraju važnu ulogu u smanjenju upale, borbi protiv štetnih bakterija, te poboljšavaju apsorpciju mineralnih tvari. Stoga možemo kazati kako vlakna iz korijena cikorije blagotvorno djeluju na zdravlje cjelokupnog probavnog sustava.

Utjecaj na zdravlje

  • Probavni sustav

Budući da inulin iz korijena cikorije prolazi kroz naš probavni sustav neprobavljen te u crijevima služi kao hrana dobrim bakterijama, cikorija nam može pomoći u održavanju zdrave probave.

Osim toga, istraživanja pokazuju kako inulin može pomoći i kod stanja konstipacije. Rezultati 4-tjedne studije objavljene u časopisu International Journal of Food Science and Nutrition u kojoj su sudjelovale 44 odrasle osobe sa simptomima konstipacije pokazali su da svakodnevno uzimanje 12 g inulina iz cikorije može pomoći omekšati stolicu i značajno povećati rad crijeva.

  • Glukoza u krvi

Vlakna iz korijena cikorije mogu pomoći u kontroli glukoze u krvi, posebice u osoba koje boluju od dijabetesa. Smatra se kako je za to zaslužan sadržaj inulina koji potiče rast dobrih bakterija uključenih u metabolizam ugljikohidrata, kao i osjetljivost stanica na inzulin, hormon koji pomaže u apsorpciji glukoze u krvi.

Korijen cikorije također sadrži i cikoričnu te klorogensku kiselinu, za koje se pokazalo da mogu povećati osjetljivost mišića na inzulin u glodavaca.

Rezultati dvomjesečne studije u kojoj je sudjelovalo 49 žena s dijabetesom tipa 2 pokazali su kako uzimanje 10 g inulina na dan dovodi do značajnog smanjenja razine glukoze u krvi, kao i hemoglobina A1c koji se koristi kao mjera za određivanje prosječne razine glukoze u krvi.

Cikorija u kuhinji

Cikoriju je vrlo jednostavno uključiti u prehranu, a mogu se koristiti svi dijelovi biljke – korijen, lišće i cvjetovi.

Svježi korijen često se kuha ili blanšira te poslužuje poput povrća. No, korijen cikorije najčešće se suši, prži i melje te se koristi kao alternativa omiljenom crnom napitku, kavi. Osim toga, zbog visokog sadržaja inulina, česti je dodatak onoj procesiranoj hrani u kojoj se želi postići visok sadržaj vlakana ili pak služi kao zamjena za šećer ili masti, zbog svojstva geliranja i slatkastog okusa.

Gorkasti listovi cikorije mogu se kuhati i koristiti u juhama, varivima, salatama i neobičnim prilozima, a mladi pupoljci mogu poslužiti u pripremi maštovitih salata.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Nadutost

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Bolovi u trbuhu

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]