Akne i mentalno zdravlje

Poštovanje, od početka puberteta sam se borila sa aknama. Ništa nije pomagalo. Eventualno malo roacuttane tablete od kojih sam imala nuspojave u vidu depresije.
Sa 30 godina sam rodila i uskoro nakon toga sam gotovo prestala dobivati ikakve akne. To je trajalo godinu i pol. Nakon zadnjeg ciklusa su moje lice ponovno preplavile upaljene i bolne akne (bolne crvene izbočine ispunjene gnojem) dolje na području čeljusti. Te jedna takva na ramenu.
Napominjem da još uvijek dojim. Unazad par mjeseci samo po noći. Ne znam da li je dojenje ustvari povoljno djelovalo na stanje moga lica.
Imam hashimoto. Nakon rođenja djeteta sam dva puta kontrolirala hormone i bili su ok. Prekontrolirati ću ih opet. Još prije nekoliko godina mi je endokrinolog rekao da uzimam euthirox. Kada sam ga pila, akne su mi se jako pogoršale. Od tad ga više nisam pila.
Pušač sam, 52 kg, sad imam redovne cikluse, ne šminkam se.
Dosta jedem slatko i mliječno no dosta sam jela slatko i mliječno i unazad godinu i pol a nisam imala takve probleme.
Mislila sam da sam se pozdravila sa aknama i ovo me jako baca u depresiju.
Do trudnoće sam imala i dosta problema sa psihom (kao i sa aknama) da bi se nakon trudnoće moja psiha jako unormalila (kao i akne) i sad ovo..
Što mi je činiti?

7.3.2023

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
da Vas barem malo pokušam utješiti. Akne u odrasloj dobi danas su vrlo učestala pojava. Vjerojatno puno stvari nato utječe – od stresa, načina života, hrane koju jedemo, pesticida u hrani, plastike itd.itd.itd. No, mi dermaotlozi smo tu da pomognemo i izliječimo svaki takav problem. Ne znam kada ste bili na pregledu kod dermatologa i toplo bih Vam preporučila ponovni pregled, jer kod takvog upornog problema s licem potrebno je liječenje od strane dermatologa. Na tržištu postoje mngobrojni dermokozmetički proizvodi za kožu s aknama koji su dobi, no vrlo često to nije dovoljno pa je potrebno i određeno liječenje. Stoga, javite se dermatologu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika