Alergija na ribu

Poštovana,

postavljam pitanje Vama jer se radi o alergoloskoj, ali koznoj reakciji. Ukoliko sam pogrijesila “podrucje” medicine, te trebala postaviti pitanje drugom lijecniku, ispricavam se.
Moj je suprug od 2009. vise puta dobio utikariju po kozi lica nakon konzumacije razlicitih vrsta ribe (skarpina, brancin, kovac) iako je do tada ribu jeo normalno. Prestao je s konzumacijom ribe. 2013.g. zbog utikarije po rukama i pratecim svrbezom (u sezoni cvjetanja breze, na koju je alergican) ucinio je alergolosko testiranje – prick na inhalatornu seriju alergena (od kojih je alergican na: grinje, perje, pelud trava:ostrika, livadna macica, raz; pelud stabala:lijesku, bijelu brezu, crni bor, bagrem, maslinu, bazgu, hrast luznjak; pelud korova: limunđik, te histamin 6×6 mm), zatim skarifikacijski test na konzervanse i aditive, koji je bio negativan, te prick na nutritivnu seriju alergena od kojih je negativan na sve na sto je testirano. Testiran je izmedu ostalog i na rijecnu i na morsku ribu, te je test negativan.
Suprug jos uvijek ne konzumira ribu, strah ga je nezeljene reakcije organizma, ali bismo voljeli razrijesiti nedoumicu oko toga kako test nije pokazao alergijsku reakciju na ribu, a on je imao utikariju nekoliko puta nakon ribe. Ima li to mozda veze sa alergijskom reakcijom na histamin (6x6mm) ili ne? I najbitnije pitanje – molim Vas, mozete li reci bi li suprug trebao napraviti neki dodatni test, kako bismo bili sigurni da nije/je alergican na ribu, jer bi nam
zbog zdravlja puno znacilo da ju mozemo uvesti u svakodnevnu prehranu?
Hvala Vam najljepsa unaprijed i srdacan pozdrav!

20.3.2023

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
preporučila bih da ponovi alergološko testiranje na nutrivine alergene pa da može usporediti nalaz testa.
No što je uvijek najbolje, ako primjetio da dobiva urtiakriju nakon konzumacije ribe- bez obzira na test- onda je najbolje izbjegavati jesti ribe.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika