Sezonske alergije

Što su to alergije

Alergije su pretjerani odgovor našeg imunološkog sustava na strane tvari iz okoline, koje inače nisu opasne, a nazivamo ih alergeni. Prilikom prvog ulaska alergena u naš organizam, imunološki sustav odgovara stvaranjem antitijela. Ova se antitijela vežu na stanice svih sluznica u tijelu – u dišnom i probavnom sustavu te u koži. Kada se alergen opet pojavi, antitijela ga pronalaze i uklanjaju, pri čemu u stanicama dolazi do otpuštanja histamina. Histamin je uzrok pojave simptoma alergije.

Sezonske alergije

Sezonske alergije se, kao što im samo ime kaže, javljaju ovisno o sezoni, a uglavnom su im uzročnici pelud drveća, trava i korova ili plijesan. Zato su najviše izražene u proljeće odnosno jesen. Kako se količina peludi t.j. alergena u zraku povećava, tako se pojačavaju i simptomi alergije. Za vrijeme toplih, suhih i vjetrovitih dana, količina peludi je veća, dok se za vrijeme kišnih ili maglovitih dana smanjuje pa su i alergijski simptomi manje izraženi.

Simptomi sezonskih alergija

Alergijski rinitis (peludna groznica) još jedno je ime za sezonske alergije uzrokovane peludi, a prate ga sljedeći simptomi:

  • Svrbež i curenje nosa
  • Začepljen nos
  • Kihanje
  • Svrbež i crvenilo oka
  • Suzenje oka

Važno je napomenuti da alergije kod osoba koje pate od astme mogu uzrokovati pogoršanje simptoma.

Alergija se može javiti u bilo kojem trenutku života – nekad se javlja već u dječjoj dobi, a sve se češće javlja preosjetljivost kod odraslih osoba koje do sada nisu imale problema s alergijama. Razlog vjerojatno leži u sve većem onečišćenju okoline i zraka, kao i stresnom i užurbanom načinu života. Ponekad se kod djece izlaskom iz puberteta alergije smanje ili nestanu.

Alergija ili prehlada?

Često pitanje u ljekarni je kako razlikovati alergiju od prehlade? Prehlada uglavnom traje kraće (do 10 dana) i nije vezana za promjenu vanjskih uvjeta. Sezonske alergije vezane uz pelud traju dok god traje cvatnja biljke koja uzrokuje alergiju, što može biti par tjedana do par mjeseci. Iscjedak iz nosa kod alergija je vodenast i proziran dok je kod prehlade gušći i žute do zelene boje. Svrbež oka koji je česti pratitelj alergija obično se ne javlja za vrijeme prehlade. Temperatura može pratiti prehladu, ali ne i sezonske alergije.

Mogu li se riješiti alergije?

Sezonske alergije mogu se suzbiti i uporabom lijekova protiv alergije (antihistaminika). U Hrvatskoj se u ljekarnama mogu kupiti lijekovi protiv alergije (loratadin, desloratadin, feksofenadin i cetirizin) u obliku tableta. Bitno je naglasiti da ih je potrebno početi uzimati nekoliko tjedana prije očekivane pojave sezonske alergije, kako bi se spriječilo stvaranje histamina u organizmu i time ublažili simptomi.

Problemi s curenjem nosa i/ili začepljenim nosom mogu se ublažiti svakodnevnim ispiranjem sluznice nosa s otopinama morske vode. Ove otopine uklanjaju alergene, a ujedno čiste i vlaže sluznice dišnih puteva. Kod jačih se problema kroz kraće vrijeme (7 do 10 dana) mogu koristiti i kapi ili sprejevi za nos koji sadrže dekongestive (ksilometazolin, oksimetazolin, nafazolin, efedrin i sl.).

Problemi sa svrbežom ili crvenilom oka mogu se ublažiti s kapima koje sadrže ektoin, vidac i slične sastojke koji štite sluznicu oka i ublažavaju simptome upale. Za samo ispiranje oka mogu se koristiti i umjetne suze.

Kod jakih simptoma alergije liječnik može propisati i druge lijekove, uključujući lijekove koji sadrže kortikosteroide ili one koji se koriste za ublažavanje simptoma astme. U novije se vrijeme za teške slučajeve alergije koristi i imunoterapija. Imunoterapija se provodi polaganim izlaganjem alergenu uz postupno povećanje doze kroz nekoliko mjeseci. Time se u organizmu stvara tolerancija na alergen i reakcija biva slabija.

Mali trikovi za lakši život sa sezonskom alergijom

Kako ublažiti simptome sezonske alergije? Kako su uglavnom vezane uz cvatnju i pelud koja se prenosi zrakom, najbolje je izbjegavati boravak na otvorenom. Šetnje treba planirati nakon kiše, jer je tada manja koncentracija peludi u zraku. Koncentracija peludi u zraku se može provjeriti i različitim aplikacijama za mobitel ili na stranicama https://stampar.hr/hr/peludna-prognoza.

Prilikom dolaska u zatvoreni prostor, dobro je presvući se, istuširati i oprati kosu kako bi se s tijela i odjeće uklonili alergeni. Provjetravanje prostora treba smanjiti na minimum, a cirkulaciju zraka provoditi klimatizacijskim uređajem.

U zatvorenom prostoru se koncentracija alergena može smanjiti i pomoću pročišćivača zraka koji sadrže HEPA filtere, a koji su postali jako popularni za vrijeme korone.

Nažalost alergija rijetko nestaje sama od sebe pa je izbjegavanje alergena, ublažavanje simptoma i pravovremeno uzimanje antihistaminika jedino rješenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika