Zatvoreni komedoni

Pozdrav, imam 27 godina. Vec vise od 6 godina muku mucim sa zatvorenim bijelim komedonima koji se nalaze najvise na obrazima, a nesto manje na bradi i oko nje. Ima ih i po celu, ali najveca koncentracija je na oba obraza.
Isprobala sam LRP Effaclar, Sona kremu, Avene Comedomed. Ne pomaze.
Bila sam kod dva razlicita dermatologa, jedan je preporucio Effaclar, a drugi Sona kremu.
Jednom mjesecno odlazim na ciscenje lica koje ukljucuje ekstrakciju svih tih komedona, ali lice se napuni kroz 2 tjedna ponovno.
Moje je pitanje – sto jos probati? Trebam li mozda probati 2% BHA kiselinu? Da provjerim hormone, ako da, koje? Moze li biti povezano s prehranom? (Ne izbjegavam slatko, ni bijelo brasno ni mlijeko)
Molim vas za savjet sto sljedece pokusati jer vec polako gubim nadu da rjesenja ima, a dermatolozi kod kojih sam bila, samo su pripisali (neucinkovitu) terapiju bez savjeta i uputa.
Hvala vam na vremenu!

17.2.2021

Odgovara

mr. sc. Klaudija Šebetić dr. med., spec. dermatovenerologije

Poštovana,
ako komedoni uporno nastaju iako Vam navedena terapija ne odgovara svakako bih Vam preporučila obradu- napravite osnovne laboratorijske nalaze, gUK,hormone štitnjače i spolne hormone( od 3 do 5 dana ciklusa fSH,LH,estradiol,testosteron,DHEAs),ginekološki pregled i UZV.
U liječenju komedona pomažu blaki kemijski medicinski pilinzi (s glikolnom,mliječnom, laktičnom kiselinom).Ne bih Vam preporučila da pilinge radite u kućnoj radinosti jer možete oštetiti kožu.Pokušajte s blagim tonicim a koji sadrže kiselne a namijenjeni su u kućnoj primjeti kao što je Effaclar microppeling.
Svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika