Osjećam nelagodu u području želuca, što da učinim?

Poštovani, moji problemi su započeli prije nekih 2-3 mjeseca. Radio sam trbušnjake i nakon određenog treninga ispod lijevog rebra (skoro na samom spoju lijevog i desnog rebra) mi je nešto pulsiralo. Palpacijom sam otkrio i osjetio vrlo malo mjesto koje se ponaša kao puce (kao balončić) na pritisak. Bezbolno, no ipak prisutno. Vizualno se ništa ne vidi. Kako sam u narednih nekoliko dana spomenuto mjesto dirao i pritiskao, počeo sam osjećati probadanje u određenim intervalima. Odradio sam UZV abdomena privatno, i Dr. mi je rekao kako se radi o vrlo maloj ventralnoj herniji ali da ne poduzimam ništa za sada. Tegobe su prošle i narednih 3-4 tjedna nisam imao poteškoća. Ponovno jedan dan sam počeo osjećati nelagodu u području želuca, s povremenim žarenjem, također podrigivanje i želju za povraćanjem. Zbog straha od hernije uputio sam se na hitan prijem. Ondje mi je odrađen RTG abdomena i krvne, te pretrage urina. Svi nalazi su bili dobri. Dr. mi je dijagnosticirao gastritis te propisao terapiju tabletama Pantoprazol. Ventralna hernija nije viđena RTG-om. Odlučio sam ponovno odraditi UZV abdomena te tražiti drugo mišljenje. Prilikom druge UZV pretrage Dr. je ustanovio da nema ventralne hernije, nego da imam malu dijastazu trbušnih mišića, ali također i masno tkivo između njih koje je promjera 2cm, a dužine 13cm spuštajući se od rebara do praktički zdjelice. Također da ništa ne diram. Okarakterizirano je kao veliki Lipom. Gastroenterolog mi je rekao da je to sve u redu, i nije ništa zabrinjavajuće. Da se samo radi o iritacijama želudca, a masno tkivo nije opasno. Prošlo sveukupno 3 mjeseca, moj “balončić” ispod lijevog rebra se još uvijek može napipati i pritisnuti, povremeno osjećam nelagodu u stomaku, također nekada kada gutam kao da mi nešto stoji u grlu. Budući da sam odradio čitav niz pretraga, a bile su u redu, moj Dr. me više ne doživljava ozbiljno, a i ja sam počeo sumnjati u svoje tegobe i ne znam više mogu li ih pripisati panici ili stvarnom stanju. Možete li mi dati kakav savjet ili prijedlog što da učinim slijedeće? lp

1.3.2021

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Poštovani, zahvaljujem a Vašem pitanju.
Iz navedenog maila vidim da su vaše tegobe ozbiljno shvaćene i dobro obrađene, dakle imate urađen RTG jednom, te UZV x 2.
Lipom se ne operira ukoliko ne raste ili ne smeta vas. Moguće je da imate gastritis i lipom zajedno.
Ukoliko vaše tegobe se nastave kroz 2-3 mjeseca, jedino vam preostaje novi UZV da se vidi je li lipom raste, ili eventrulano kompletirati nalaz s MR om, dakle samo ako se simptomi nastave ili pogoršaju. Te onda tražiti operaciju.
Lijepi pozdrav.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika