Ciste u kralježnici

Poštovani,
Imam 60 godina i kako su me već skoro 3 godine počeli naglo boljeti zglobovi, kosti i mišići, od strane reumatologa poslana sam na dosta pretraga, te po svemu do sada dr sumnja na poliartrozu (moram napomenuti da imam i početni stadij osteoporoze uzrokovane hiperkalcemijom zbog hiperparatireoidizma, operirana sam prije 2 mjeseca, uz to imam i teži deficit D3/27/ te B9 koje sam počela nedavno piti) ali mi je dato još da izvršim pretragu i MR SI zglobova u kom nalazu stoji sljedeće:
“Sakroilijakalni zglobovi su simetrični. Širina zglobnog prostora je održana. Zglobna tijela su održanih kontura,
bez izdvajanja edema i znakova signifikantne skleroze subhondralne kosti i bez nalaza ankilozacije zglobova. Ne
nalazim izljeva u SI zglobovima. Dvije perineuralne ciste (Tarlov) u distalnom dijelu sakralnog kanala promjera
11 i 27 mm. Osteohondroza distalnih, analizi dostupnih segmenata lumbalne kralježnice.”
Ciste su me zabrinule, pogotovo ova veća od 27mm jer evo čitam na internetu da do 15mm ne uzrokuju neke simptome a kod većih može doći do inkotinencije i ostalih tegoba, te čak i mogućnost nepokretnosti, pa još i uz pronađenu osteohondrozu, baš sam se zabrinula.
Čekam termine i kod reumatologa i neurologa koji su tek za 4 mjeseca pa se evo ovdje obraćam da mi se pojasni nalaz i daljnji tijek u svezi isvega ovoga.
Koliko su uopće opasne te ciste i to što su pronađene u lumbalnom dijelu, mogu li biti i rasprostranjene još neke uz kralježnicu ili čak i u mozgu, s obzirom da je samo sniman sakralni dio?
Zahvaljujem na odgovoru uz lijepi pozdrav.

 

14.3.2023

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Poštovani, zahvaljujem na vašem pitanju.

Teško je reći što ciste predstavljaju, no sigurno biste već imali simptome ukoliko značajno rastu ili stvaraju pritisak na živce u spinalnom kanalu. Možda ponovit nalaz za 3-6 mj. i vidite je li im dinamike u rastu cisti ili je samo „nus-nalaz“.

Lijepi pozdrav.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika