Molim vas očitanje laboratorijskih nalaza!

Radi duljeg čekanja na pregled imunologa, nemam priliku dobiti tumačenje ovog nalaza, a voljela bih imati ideju o njegovom čitanju te da li je suspektan, pa da pregled imunologa ipak dogovorim privatno. Naime, doktorica me radi bolova u zglobovima poslala na pretrage čiji su rezultati sljedeći: Razred I / HLA-A *11. *24 Razred II / HLA-B *27. *56 Razred III / HLA-DRB1 *01 *04 IgE (7) 32 kIU/L IgG 9,30 IgM 1,30 IgA 1,43 Proteini, ukupni 70 g/L Reumatoidni faktor (RF)< 20,0 antitijela CCP (i) <0,5 ANA probir neg ENA probir neg ANA potvrdni testovi sve / Albumin (g) 61,0 Alfa-1-globulini 4,8 Alfa-2 10,5 beta-globulini 10,5 gama-globulini 13,2 other albumin I globulin 1,56 monoklonski protein / Hvala i lp

26.2.2022

Odgovara

prim. Ivan Sunara dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Poštovana, zahvaljujem na vašem pitanju.

Na žalost, ne znam referentne vrijednosti laboratorija za imunoglobuline (Ig) niti globuline, pa taj dio ne mogu komentirati.

Iz navedenog vidim da je vaš liječnik uzeo protutjela za rumatoidni artritis i ona su negativna kao anti CCP i reuma faktor, kao i ANA i ENA protutjela koja idu uz nekoiko reumatkish bolesti kao na primjer lupus.

Ono št imate poziivno je HLA B27 koje ide uz spondiloartropatije, reumatske bolesti kralježnice. No, iz samo laboratorijskih nalaza se ne može dati dijagnoza, moraju postojati i klinički znaci bolesti.

Lijepi pozdrav.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika