Koje još pretrage trebam napraviti da bi se pronašao uzrok upale crijeva?

Postovani,

Prosle godine u ljeto sam imala dijareju koja nije prestajala dva tjedna. Kalprotektin preko 1000.Zbog takve pojave sam krenula na sve pretrage i analize.Provjera bakterija i parazita i celijakija negativna.Napravljena kolonoskopija sa biopsijom-također negativna.Napravljena enterografija-također nista nije pronadeno. Na kraju svih pretraga nisam dobila nikakvu dijagnozu. Kasnije sam opet isla na provjera kalprotektina koji je bio oko 400. Nakon vise mjeseci (cca 7 mj) sam otisla ponovno na provjeru i kalprotektin mi iznosi 500. Sto se tice opcenito mojeg probavnog sustava,oduvijek imam jako brzu probavu i ne mogu prepoznati od prehrane sto mi smeta jer nekad bude okej,nekad ne. Ne mogu procijeniti koja namirnica iskljucivo uzrokuje proljevase stolice. Molim Vas informaciju mogu li jos koju pretragu osim ovih napraviti kako bi se pronasao uzrok upale u crijevima. Na kolonoskopiji su mi pronadeni hemeroidi 2-stupnja te ponekad imam krvave stolice.

24.6.2024

Odgovara

Petra Puž Britvić, dr. med., specijalist gastroenterolog

Poštovana,

visoke vrijednosti kalprotektina ne moraju isključivo biti vezane uz upalnu bolesti crijeva (visoke vrijednosti dolaze i uz celijakiju, peptičnu ulkusnu bolest, …) stoga će daljnja obrada ovisiti o procjeni Vašeg gastroenterologa a s obzirom na Vaše simptome i do sada učinjenu obradu. Ukoliko postoji potreba za detaljnijom vizualizacijom sluznice tankog crijeva u obzir dolazi endoskopska kapsula.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Novo pitanje

Gastroenterologija

Akutna upala gušterače

Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, […]

Gastroenterologija

Peptička ulkusna bolest

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Gastroenterologija

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Gastroenterologija

Može li nadutost biti posljedica anksioznosti?

Gastroenterologija

Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema […]

Gastroenterologija

Nealkoholna masna jetra – 1. dio

Masna jetra je sveprisutna bolest današnjice rasprostranjena širom svijeta sa prevalencijom koja iznosi oko 25% (1), a definira je nakupljanjem masti u hepatocitima koja prelazi 5% mase jetre. U svakodnevnoj kliničkoj praksi metoda izbora za postavljenje dijagnoze masne jetre je transabdominalni ultrazvuk. Hiperehogeni prikaz jetrenog parenhima u komparaciji sa tkivom bubrega ukazuje na infiltraciju jetrenih […]

Gastroenterologija

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom […]