Ako redovito pijem kontracepcijske pilule, mogu li ipak ostati trudna?

Poštovani,
Pijem kontracepcijske pilule Adexa već 5 godina. Partner i ja prakticiramo odnose s prekinutim snošajem, a pilule pijem uvijek u isto vrijeme. Ovaj mjesec pila sam Reglan tablete možda dva puta te sam tek kasnije pročitala da one smanjuju učinkovitost pilula.
Inače zadnju aktivnu pilulu pijem u ponedjeljak, a menstruaciju dobijem u petak i traje 5 dana. Ovaj mjesec na zadnjoj aktivnoj piluli dobila sam smeđi iscjedak koji je trajao par sati i prestao. Ovaj mjesec menstruaciju sam dobila u četvrtak navečer, međutim dosta je oskudnija nego inače, više kao krvavi iscjedak i trajala je 4 dana. Brine me mogućnost trudnoće.

22.5.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

bitno je da dosljedno i precizno uzimate tablete. Tako ste zaštićeni od trudnoće. Jedna ili dvije tablete druge terapije neće remetiti ravnotežu. Ponekad i kod uzimanja hormonske kontracepcije dođe do nepravilnog krvarenja. Ukoliko se to desi nekoliko puta, ne treba se zabrinjavati, ali ako nepravilnosti u krvarenju potraju ili se pojave nakon prethodno urednih ciklusa, treba razmotriti nehormonske uzroke te je indicirano provesti i odgovarajuće dijagnostičke mjere radi isključivanja drugih bolesti ili trudnoće. Test uvijek možete napravit, a cikluse krvarenja pratite.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika