Dijagnosticiran mi je nedavno adneksitis, hoću li moći postati majka?

Imam pitanje vezano za adneksitis.
Imam 32 godine i prošli tjedan sam odjednom osjetila bol u donjem djelu trbuha, nisam mogla spoznati koji dio me točno boli, jer me bolio svaki pokret, čak i smijeh.

Popila sam 4 tableta protiv bolova svaka 400 mg koje mi nisu pomogle i odmah otišla na hitnu i u bolnici su me zadržali 6 dana jer su dijagnosticirali adneksitis te su mi odmah dali lijekove kroz venu Cefurax i Metronidazol koji su mi pomogli u roku sat vremena i nisam više osjećala bol. Takodjer su mi napravili nekoliko ultrazvuka i CT gdje se u početku nije vidilo ništa, ali se sljedeći dan vidilo da je desni jajnik povećan, te su leukociti i sedimentacija bili visoki. Također su uzeli briseve na klamidiju, gonoreju, trohomon, razne bakterije/plazme. Svi nalazi na navedene bolesti/bakterije su negativni. Nakon tri dana venske terapije ponovo je uradjen ultrazvuk i pokazalo se da je desni jajnik normalne veličine 3.18 x 3.60 (imam na tom jajniku neki manji folikul/cistu koja dogadja svaki mjesec kod žena), na jajovodima nema nikakvog apcesa i krv je ponovo normalna te su me pustili iz bolnice. Takodjer crvuljak je normalan i nije se ni prvi dan ni sljedeće dane na ultrazvuku/CT vidila nikava tekućina u trbuhu. Na kraju razlog upale nije pronadjen.

Zanima me što se dogodilo. Prije 9 godina sam imala upalu u cekum/ileum podrucju crijeva (desno u trbuhu) i tada su mi preporučili probiotike. Da li je moguće da se je takvo nešto ponovo aktiviralo i uzrokovalo adneksitis? Inače svake godine radim kolonoskopiju crijeva i dosad je sve bilo uredu. Ove godine još nisam napravila, ali ću se sljedeći tjedan prijaviti za pregled.

Bojim se da upala u području desnog jajnika nije uzrokovala neke posljedice jer bi se htjela ostvariti uskoro kao majka.

Što mi preporučate da napravim? Saznala sam da postoji ultrazvuk s kontrastom da se vidi sto je s prohodnošću jajovoda, ili je bolja opcija magnetska rezonanca, laparaskopska operacija?

Do sljedećeg ponedeljka sam na antibioticima i uzimam probiotike/vitamine takodjer.

30.11.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Vesna Stepanić, dr.med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije

Iz Vašeg upisa zaključuje se kako je u Vas temeljem dijagnostičke obrade postavljena dijagnoza adneksitisa (upale jajnika i jajovoda), te Vam je ordinirana odgovarajuća terapija (koja je još u tijeku, čini mi se iz Vašeg navoda), koja je i dovela do poboljšanja, a kontrolni nalazi su odgovarajuće i očekivano povoljniji. Hoćete li imati probleme oko ostvarivanja trudnoće, bez da “pokušate” ne može se znati. Također, ako će biti takvih problema, ovaj događaj neće biti isključivi “krivac”. Odnosno, ako bi bilo takvih problema, dijagnostika neplodnosti uključuje određeni slijed dijagnostičkih postupaka i tek tada, ako se tako procijeni, jedna od dijagnostičkih metoda može biti tzv. propuhivanje jajovoda. Više i detaljnije o ovim temama možete pročitati u odgovarajućim tekstovima u Ginekološkoj kolumni. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Čuvajte se i svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika