Dobila sam terapiju za dobivanje menstruacije. Molim Vas mišljenje.

Poštovana,
23 godine. Nisam spolno aktivna.
MC ne redoviti.
Zadnja menstruacija 28.04. u trajanju od 7 dana.
Poslije te menstruacije, menstruaciju više nisam dobila.
Ispila sam terapiju duphaston 2×1 7 dana. Nakon toga dolazi do užasnih bolova u lijevoj strani, gdje sam hitno poslana na Ukc radi ciste od 6cm na lijevom jajniku koja pritiska druge organe.
Od strane ljekara UKC puštena sam, s obrazloženjem da Cista nije uzrok bola.
Drugi ginekolog dao mi je siofor 2×1 od 500mg. Menstruaciju trebam dobiti do petka. Valjda po za debljanju sluznice i po prestanku terapije. Grčevi su prisutni, nadutost, od siofora. Zanima me i vaše mišljenje. I šta mislite o ovoj Siofor terapiji? Hvala lijepo, pozdrav.

14.7.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

nakon terapije te nakon menstruacije doći će do stanjenja sluznice materice i vjerojatno do resorpcije (puknuća) ciste (osim ako nije druge etiologije). Kontrolni ultrazvuk trebate obaviti 7 ili 8 dan ciklusa. Napominjem da je prvi dan ciklusa ujedno i prvi dan menstrualnog krvarenja. Siofor sadrži metformin, to je lijek za liječenje šećerne bolesti. Korištenjem metformina poboljšava se indeks tjelesne mase  i regulira neredovite cikluse. Debljina i policistični jajnici dovode do otpornosti tkiva na inzulin (inzulinsku rezistencijeu), visoke razine muških spolnih hormona, izostanke ovulacije i menstruacije. Inzulinska rezistencije je vrlo značajna u sindromu policističnih jajnika , a metformin poboljšava osjetljivost tkiva na inzulin. U ginekologiji se metformin propisuje za stimulaciju ovulacije, regulaciju menstrualnog ciklusa i za smanjenje tjelesne težine. Metformin se može slobodno dati i mršavim pacijenticama.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika