Sekundarna amenoreja – uzroci i liječenje

Sekundarna amenoreja znači izostanak menstruacije dulje od 6 mjeseci u žene koja je prethodno normalno imala menstruacije.

Sekundarna amenoreja znači izostanak menstruacije dulje od 6 mjeseci u žene koja je prethodno normalno imala menstruacije. Uzroci su različiti, pa su tako i načini postupanja različiti.

Strogo medicinski gledano, trudnoća je također stanje sekundarne amenoreje, no rijetko će se ovaj pojam rabiti za trudnoću.

Najčešći uzroci sekundarne amenoreje su:

  • debljina, odnosno prekomjeran BMI (engl. Body mass indeks),
  • BMI ispod normale, odnosno manjak/izostanak masnoga tkiva, kao u slučajevima anoreksije ili bulimije, odnosno naglog mršavljenja,
  • intenzivna fizička aktivnost, do granica izdržljivosti, odnosno profesionalno bavljenje sportom,
  • intenzivan emocionalni stres; ova stavka je vrlo individualna, ovisi od osobe do osobe, no medicinski gledano intenzivan emocionalni stres povezuje se s teškom bolešću (osobno ili člana obitelji), smrću (bliskog člana obitelji), gubitkom posla, neizvjesnom financijskom situacijom i slično.

U terapijskom pristupu kada je nešto od navedenoga uzrokovalo sekundarnu amenoreju poduzimaju se mjere za smanjenje, odnosno za povećanje tjelesne mase (najčešće u bolničkim, kontroliranim uvjetima, bar u početnom periodu), prekida se, postepeno, intenzivna fizička aktivnost, odnosno počinje se s psihijatrijskim ili, u blažim slučajevima psihološkim tretmanima. Uspjeh i trajanje liječenja u velikoj mjeri ovise i o osobnoj angažiranosti bolesnice, njene obitelji, odnosno prihvaćanju dijagnoze i motiviranosti za liječenjem.

Sekundarnu amenoreju mogu uzrokovati i:

  • tumori mozga, odnosno hipofize,
  • neki lijekovi (citostatici, antipsihotici primjerice),
  • sindrom policističnih jajnika i druge bolesti jajnika i drugo.

Liječenje ovih uzroka sekundarne amenoreje može također biti medikamentozno, tj. lijekovima, kirurško ili često kombinirano. Trajanje i uspjeh liječenja također su individualni, pa se, s obzirom na procjenu, u liječenje uvode i drugi tretmani.

Žene različito doživljavaju sekundarnu amenoreju. U generativnoj dobi najviše su zabrinute glede svoje fertilne sposobnosti. U ovom kontekstu treba reći kako fertilna sposobnost ovisi o uzrocima poremećaja i uspjehu liječenja. No, ako se poremećaj uspješno otkloni, a trudnoća se ne ostvaruje, treba razmisliti o mogućim drugim uzrocima neplodnosti, započeti odgovarajuću dijagnostičku obradu (koja uključuje oba spolna partnera), te razmisliti o mogućnostima medicinski potpomognute oplodnje.

U perimenopauzalnoj dobi žena će često i sama ovo stanje prihvatiti kao normalan slijed u životu. Međutim, kako se ipak ne bi previdio neki drugi, ozbiljan uzrok u podlozi, potrebno je obaviti ginekološki pregled.

Na koncu, istaknut ćemo kako je sekundarna amenoreja, različitog trajanja, gotovo redovito i normalno stanje prvih nekoliko menarhalnih godina, prvih nekoliko godina iza prve menstruacije. U toj se dobi ne smatra poremećajem, te najčešće nije potrebno nikakvo liječenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika