Imala sam spontani pobačaj i taj dan sam prokrvarila, plod je otišao sam bez kiretaže. Mjesec dana kasnije sam napravila kućni test koji je pozitivan. Zanima me vaše mišljenje?

Pozdrav,
imala sam spontani pobacaj 28.11.2022. taj dan sam prokrvarila, plod je otisao sam bez kiretaže. Menstruaciju sam trebala dobiti 26.12.2022., danas sam napravila kucni test koji je pozitivan. Zanima me vaše mišljenje?

3.1.2023

Odgovara

---

Poštovana,

da, to se relativno često viđa u praksi. No ipak treba biti oprezan.Niste naveli koliko je plod bio velik i jesu li bili vidjivi kucajevi srca.  Nadam se da ste bili na pregledu i ultrazvuku poslije krvarenja. Ukoliko je ultrazvuk bio uredan radilo se o kompletnom spontanom pobačaju. I već slijedeću ovulaciju ste ostali trudni. Svakako bih napravila BHCG iz krvi i otišla na ultrazvučni pregled.

Nakon spontanog pobačaja BHCG se treba negativizirati u roku dva do tri tjedna. Treba voditi računa i o tome. U slučaju ekstrauterine trudnoće, hormon trudnoće se i dalje proizvodi i daje pozitivan test na trudnoću. Vjerujem da to nije opcija u Vašem slučaju, no treba uvijek biti vrlo oprezan i sagledati sve činjenice. Zato je najvažnije obaviti pregled kod ginekologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika