Imam povišeni GUK, a trudna sam. Trebam li s nalazima otići endokrinologu?

Poštovani, deseti mi je tjedan trudnoće, guk mi je bio povišen za 0.3, nisam baš pazila dan prije što i kada jedem. Ginekolog me poslao na OGTT te mi je treća vrijednost bila granična, a druga 10.4.
Šalje me na daljnje pretrage. Trenutno sama doma mjerim šećer uz pomoć aparatića. Ujutro natašte nikad ne prelazi 4.8. Dva sata nakon ručka vrijednosti se kreću od 5 do 7(jednom je bio 7). Nakon večere isto tako. Sedam je bio ako se uopće nisam kretala.
Je li dovoljno s obavljenim nalazima i guk profilom otići endokrinologu po savjet ili je kvalitetnije otići na Vuk Vrhovac kamo me šalje ginekolog?
Je li šećer od 7 nakon dva sata jako visok za trudnicu i štetan za dijete?

Unaprijed hvala!

28.7.2022

Odgovara

---

Poštovana,

trudnoća je sama po sebi dijabetogeno stanje. OGTT se radi za trudnice u nultom satu, nakon 60 minuta i nakon 120 minuta. Referentna vrijednost glukoze u krvi trudnica natašte je manja od 5 mmol/L, srednja vrijednost je manja ili jednaka 10 mml/l, a nakon dva sata vrijednost je manja ili jednaka od 8 mmol/L. Navodite da Vam je srednja vrijednost bila 10,4 mmol/L, a treća vrijednost bila je granična. Po tim rezultatima ginekolog Vas je dobro uputio na Vuk Vrhovac, u toj zdravstvenoj ustanovi isto rade endokrinolozi koji brinu o Vašem zdravlju i kontinuirano prate situaciju. Preporučeno je biti na na dijeti od 1800 kcal ako mirujete, a ako ste aktivni treba biti na dijeti od 2100 kcal. Sve što sada možete poduzeti je držati se režima prehrane, mjeriti profile i redovito obavljati propisane kontrole. Ukoliko će zadane vrijednosti glukoze u krvi biti dobre to je najbolja solucija. Ukoliko će vrijednosti  odstupati, procjenjuje se situacija. Trudnice sa gestacijskim dijabetesom imaju viši perinatarni mortalitet, češće rađaju makrosomnu djecu (težu od 4000 g). Liječenje inzulinom se preporučuje kada je glukoza natašte viša od 6,1 mmol/L ili kada je srednja vrijednost glukoze u dnevnom profilu viša od 7 mmol/L.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika