Iza skoro svakog spolnog odnosa krvarim. Sada radimo na trudnoći i strah me da zbog toge nećemo uspjeti. Što da radim?

Pozdrav. Imam gotovo uvijek krvarenja nakon spolnog odnosa. Moj ginekolog kaže da je to sasvim normalno jer mi je rodnica osjetljiva. Radimo na trudnoći i užasno se bojim da zbog toga nećemo uspjeti. Šta da radim? Idem po iduće mišljenje i pregled liječnika?

6.12.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

krvarenje nakon odnosa može se javiti uslijed pojave ektopija (ukoliko niste rodili), odnosto ektropija (ukoliko ste rodili) na rodničkom dijelu vrata maternice (cerviksu). Cilindrični epitel koji se nalazi u kanaliću vrata maternice se uslijed hormonskih promjena ili poroda prebaci na dio vrata maternice koji ” gleda” u rodnicu (egzocerviks). Taj epitel je nježan crvenkast, sa mnogobrojnim resičastim tvorbma, ružičasto crvenkaste boje. Također je osjetljiv na mehaničke traume. tako da uslijed toga možete kvariti. U narodu se uvriježio naziv za takvu pojavu ,takozvana ” ranica”. No to nije nikakva ranica već gore opisano stanje. S vremenom taj dio cervisa epitelizira odnosno prekrije takav nježan i osjetljiv epitel i tegobe prestanu. Krvarenje nakon odnosa može se javiti i uslijed upale rodnice i cerviksa te zbog pojave polipa.

Takva krvarenja mogu biti i vrlo opasna, naročito ako Vam PAPA test nije uredan. Ako ste do sada redovito radili PAPA testove i oni su bili uredni, onda nemate razloga za brigu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika