Jesu li bolovi normalna pojava u trudnoći?

Jučer mi je na pregledu ustanovljeno da je cerviks skraćen, omekšan 2/3. Trudnoća 22 tjedna. Bez obzira na strogo mirovanje i dalje osjećam stalni pritisak vaginalnog područja i rektuma. Na terapiji sam duphaston 3×1 i magnezij. Doktorica kaže da mi osim terapije ne može ništa.

Jesu li ti bolovi normalna pojava u trudnoći pošto se ligamenti šire ili su to kontrakcije? To su bolovi kao da svaki tren trebam dobiti mjesečnicu, kao da je dole sve otečeno.

29.3.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovna,L

trudovi se u urednoj trudnoći pojavljuju potkraj trudnoće, slabog su intenziteta, rijetki su  i dolaze u duljim nepravilnim razmacima, Nisu bolni i trudnica ih ne osjeća. Cerviks  ( vrat maternice)  se u drugoj polovini trudnoće mijenja i priprema za porođaj.U drugoj polovini trudnoće dolazi do smekšavanja cerviksa zbog razdvajanja kolagenskih vlakana unutar samog cervkalnog tkiva. Lažni trudovi ( Braxton Hicksove kontrakcije su nepravilna stezanja maternice  koje se javljaju u drugom i trećem trimestru. Ne dovode do otvaranja cerviksa i predstavljaju prirodnu pripremu ( vježbu) trudnice na prave trudove. Mogu biti uzrokovani  pretjeranom tjelesnom aktivnosti , nedostatnim unosom tekućine, dugotrajnim prisilnim položajem, stresnim psihičkim situacijama i češćim okretima djeteta u maternici. Javljaju se kao osjećaj tvrdoće maternice, povečanog pritiska u donjem dijelu trbuha,pojačane napetosti trbušne stijenke i nelagode te zatezanja u području trbuha. Takve senzacije se javljaju  povremeno, prestaju promjenom položaja ili smnjenjem fizičke aktivnosti. U vašem sučaju bilo bi uputno naprviti cervikalne obriske na Chlamydiu trachomatis , Ureplasmu spp.,Mycoplasmu hominis i bakt., jer upala može takođe skratiti cerviks ,izazvati kontrakcije maternice i izazvati druge upalne procese. Zatim bi trebalo učiniti urin sa sedimentom jer i uroinfekcija može imati takve simptome. Dobro je što uzimate Duphaston i Magnezij. Za relaksaciju mišića maternice  upotrebljava se  Normabel od 2mg. Također su potrebne češće ginekološke kontrole  naročito ultrazvočni pregled- cervikometrija, gdje se vaginalnom sondom procjenjuje duljina cerviksa te otvorenost unutarnjeg ušća što nam je važno za  predviđanje daljnje situacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika