Kasni mi menstruacija – molim Vas savjet!

Dobar dan kasni mi menstruacija već 4 dana , zadnja je bila 23.04. Dva testa su mi pokazalo pozitivno na trudnoću sutra dan sam napravila još dva i pokazali su negativno ako ki možete odgovorit Neznam dali sam trudna ili ne

2.6.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

pod pretpostavkom da ste dobro očitali nalaze testa na trudnoću možemo razmatrati mogućnost lažno pozitivnog rezultata testa ili je stvarno bio pozitivan rezultat, a kasnije ne. Lažno pozitivan rezultat, znači da ni u jednom trenutku niste bili trudni, iznimno je rijedak slučaj. Test na trudnoću rano otkriva hcg (humani korionski gonadotropin) koji se nalazi u krvi, a krv se filtrira kroz bubrege (urinski test). HCG ja prisutan u organizmu samo ako ste trudni, no u rijetkim slučajevima može se dobiti lažno pozitivan rezultat uslijed nedavne trudnoće (nakon pobačaja, nedavnog poroda ili prekida trudnoće), rijetkih cista na jajniku te uzimanja lijekova koji sadrže HCG.

No ako razmotrimo drugu mogućnost, tj. da je test bio pozitivan, a sada više nije, takve situacije se mogu vidjeti kod kemijske trudnoće, ranog gubitka trudnoće ili ekstrauteine trudnoće. To nisu lažno pozitivni rezultati, već, to su stvarno pozitivni rezultati, a trudnoća se nije dalje nastavila.

Za svaku sigurnost napravite HCG iz krvi i obavite pregled ginekologa.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika